La fira de ciència de la Universitat Jaume I de Castelló Firujiciència torna a la presencialitat amb la participació confirmada de més de 100 talleristes (en més de 30 tallers) i 2.000 visitants

. L’edició de 2022 tindrà lloc dijous 7 d’abril al pavelló poliesportiu de la universitat pública. Malgrat que no hi ha limitacions d’aforament actualment per la pandèmia, l’accés serà controlat, amb dos torns de visita, i l’ús de la mascareta serà obligatori. La convocatòria ha tingut tan àmplia resposta en la comunitat educativa que la inscripció de visitants està a prop de completar-se.

Firujiciència és una oportunitat, pensada principalment per a l’estudiantat d’infantil, primària i secundària, per viure, descobrir i aprendre de la ciència a través de les experimentacions i demostracions preparades pel mateix alumnat preuniversitari i l’aportació d’alguns grups d’investigació de la mateixa universitat. Una trobada que, malgrat la situació sanitària dels dos últims anys, va aconseguir en 2021 una nombrosa participació en la seua edició virtual.

L’edició d’enguany comptarà, a més dels talleristes participants, amb un recull de recursos sobre ciència i educació preparat, com en altres edicions, per la Biblioteca, i es mantindrà obert l’apartat de recursos didàctics de la web www.firujiciencia.uji.es per a la incorporació de les peces audiovisuals de divulgació com la realitzada per un equip d’investigació del Departament de Química Inorgànica i Orgànica sobre l’estructura química de la D-glucosa en el marc d’un projecte d’innovació educativa.

La fira, que començà en 2015 com a iniciativa d’un equip docent dels departaments d’Educació, liderat per Enric Ramiro amb la complicitat de professorat d’altres àmbits, de tota la Universitat i del CEFIRE de Castelló, s’ha convertit en un referent, com a esdeveniment de divulgació i aprenentatge que congrega grups de centres educatius de tot el territori.

Firujiciència és sempre possible gràcies al treball i il·lusió de l’alumnat, professorat, i personal investigador participant, a la coordinació de l’equip organitzador, vinculat a la Universitat Jaume I i al CEFIRE de Castelló, al suport institucional per part del Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social i del Vicerectorat d’Investigació i Transferència, mitjançant el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana.

La fira també compta amb la col·laboració de mots serveis, centres i departaments de diferents àmbits del campus castellonenc, com ara l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Facultat de Ciències Humanes i Socials, la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, la Facultat de Ciències de la Salut i l’Escola de Doctorat, i el Departament de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura.