La iniciativa solidària contribuirà a finançar serveis de transport adaptat, programes dajuda a menors en risc i projectes de rescat humanitari de migrants

El festival internacional reggae Rototom Sunsplash ha fet entrega aquest dilluns, en un acte celebrat a Solé City, dels 41.700 euros recaptats a la seva última edició, celebrada a l’agost a Benicàssim, que ajudaran a finançar quatre projectes socials de les ONG COCEMFE Castelló , Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Castelló , l’Aurora Grup de Suport i Fundació ANAR .

Els més de 41.700 euros procedeixen de les aportacions de 10 euros realitzades per les 4.177 persones amb abonament d’accés lliure al recinte (adreçats a menors de 13 anys, més grans de 65 i persones amb discapacitat) en el moment de retirar el seu abonament a taquilla, on cada assistent ha decidit a quin projecte destinar l’ajuda.

La quota simbòlica de 10 euros lligada a aquesta iniciativa implementada per primera vegada en la gestió dels abonaments inclusius del festival, permetrà a la Fundació ANAR Comunitat Valenciana, dedicada a la promoció i defensa dels drets de nens, nenes i adolescents en risc o desemparament, per situacions de maltractament, bullying, violència de gènere, negligència parental o problemes de salut mental, finançar el programa central de la fundació. Es tracta de les línies d’ajuda, un servei de telèfon o xat gratuït (el 116111) , confidencial, anònim i disponible les 24 hores els 365 dies de l’any, i atès per un equip de psicologia, jurídic i social especialitzat en infància i adolescència .

L’any 2023 la Fundació ANAR va rebre a nivell nacional més de 256.000 peticions d’ajuda. A la Comunitat Valenciana van ser més de 19.600: més de 2.800 casos d’extrema gravetat, on la vida d’un nen o nena estava en risc, diuen des de l’entitat. “Agraïm al festival haver comptat amb la fundació, perquè aquesta aportació és especialment rellevant per arribar a més nens i nenes i les seves famílies, a moltes persones que no ens coneixien, i difondre les línies dʻajuda”, ha destacat Teresa Martínez, directora territorial d’ANAR a la Comunitat, que ha assistit a l’acte juntament amb Ana Sánchez, responsable d’educació a la delegació autonòmica.

Per part seva, AFA destinarà l’aportació a l’adquisició d’una furgoneta per al trasllat de les i els usuaris del centre La Pineda per a malalts d’Alzheimer des de casa seva fins a aquestes instal·lacions, ha detallat Silvia Ramos, gerent d’AFA. “Em sembla una iniciativa meravellosa. És una qüestió de solidaritat entre tots”, ha dit.

COCEMFE Castelló, amb més de 30 anys d’experiència en transport adaptat, amb què presta servei actualment a Castelló, Almassora, Vilafamés i Borriana, té com a objectiu d’aquesta col·laboració amb Rototom Sunsplash poder adquirir una furgoneta adaptada per cobrir els desplaçaments “porta a porta i totalment personalitzats” -assenyalen des de l’ONG- a nivell provincial de les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda que resideixen en poblacions més allunyades de la capital per facilitar gestions diàries com assistir al seu lloc de treball, a una cita mèdica, als seus centres de dia oa espais de lleure. Tant el seu president, Ximo Nebot, com el director, Samuel Miralles, han destacat la “qualitat de vida” i les “facilitats en el dia a dia” que implicarà aquest servei per a les persones amb discapacitat.

Finalment, l’aportació lliurada a l’Aurora Grup de Suport, dedicada al suport a vaixells de rescat humanitari a la Mediterrània, es distribuirà entre dos projectes. D’una banda, el desplegament de l’entitat a Sicília per replicar-hi tot el sistema de logística i suport a vaixells de rescat humanitari de migrants a la Mediterrània que s’ha dut a terme en els darrers cinc anys als ports valencians. “Ens permetrà començar amb la nostra marxa cap a Itàlia”, ha explicat Irina Dragomir, presidenta de l’Aurora, que ha estat acompanyada pel secretari, Pascual Lucas, i per Mercè Carda, voluntària. De l’altra, l’entitat podrà fer un pas més en el projecte Eulàlia Rescue RHIB a Borriana, “per fer un centre d’entrenament per tenir preparat un equip d’entre 10 i 20 persones que pugui operar a les llanxes de rescat dels diferents vaixells, evitant que es retardessin les missions”, han explicat.

Sol·licitud del certificat de donació
Totes les persones que han col·laborat amb aquesta iniciativa social a través de les seves aportacions, poden contactar directament amb les ONG a les quals han destinat els seus fons per sol·licitar un certificat de donació per a la declaració de la renda, de conformitat amb allò que disposa l’article 24 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius. Per poder realitzar aquest tràmit cal mostrar el comprovant o tiquet de l’esdeveniment com a justificant acreditatiu del donatiu.