Del 17 al 22 de maig, 16 espais organitzen activitats amb el lema ‘El poder dels museus’

La comunitat museística internacional torna amb força després de la crisi de la pandèmia del coronavirus amb els actes presencials pel Dia dels Museus, que se celebra el 18 de maig de cada any. Per a commemorar aquesta efemèride, Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló de la Plana hi col·laboren per a organitzar el DIMCAS 2022 (Dia Internacional dels Museus de Castelló). Les entitats posen els seus museus i centres expositius a disposició de la ciutadania per a mostrar la ciutat com una icona de l’art i la cultura.

El delegat territorial de l’IVC, Alfonso Ribes; la diputada provincial, Ruth Sanz, i la regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruiz, han presentat conjuntament al MENADOR les sis jornades, del 17 al 22 de maig, que formaran part del DIMCAS d’aquest 2022.

Amb el lema ‘El poder dels museus’, el Dia Internacional dels Museus d’enguany pretén empoderar la diversitat i la inclusió de les institucions culturals, així com la seua sostenibilitat o el seu poder de construcció de comunitat per mitjà de l’educació.

Els actes organitzats es divideixen entre diversos espais de Castelló: l’MBACAS (Museu de Belles Arts de Castelló), l’EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló), els espais del MUCC (Museu de la Ciutat de Castelló), la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló i l’ECO: Espai Cultural Obert Les Aules.

També altres localitats com Almenara, Ares, Benicarló, l’Alcora, Onda, Vila?real i Vilafamés disposaran d’activitats culturals al voltant del DIMCAS.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat que “des que vam arribar a la Diputació fa quasi tres anys, un dels nostres reptes ha sigut portar la cultura a tots els racons de la província i donar una oportunitat a artistes emergents i a tots i totes que s’arrisquen per oferir propostes potents i que calen profundament en la societat”, i hi ha afegit que la Diputació té clar que esdeveniments de la categoria del Dia Internacional dels Museus són el millor aparador perquè tots els ciutadans i ciutadanes de la província se submergisquen en propostes culturals que els facen gaudir i, sobretot, pensar”. La Diputació ha programat, entre altres activitats, l’exposició ‘MATER’, d’Ana Álvarez-Errecalde; el concert d’Elena Setién, o la taula redona ‘Espais d’art al món rural: influència en l’entorn’.

La regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruiz, ha assegurat que “Castelló comptarà amb propostes de primera que refermen la consolidació i el poder del MUCC com a element transformador a la ciutat”. L’edil responsable de la política cultural al municipi també ha destacat la col·laboració interinstitucional per fer del DIMCAS un projecte més contundent, i ha posat en relleu les tres propostes de l’Ajuntament: ‘Elles habiten la ciutat’, les I Jornades de Recreació Històrica i ‘La guerra de les imatges’.

Per la seua part, el delegat de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que el DIMCAS “vol posar l’atenció en el poder de la cultura com a servei públic i en què les institucions tenim la responsabilitat de fer-la més accessible a la societat”, i ha destacat “la necessitat d’ampliar el públic i fer que els joves s’apropen més als espais, museus, auditoris i teatres per a sentir la cultura en viu”.

L’IVC ha programat actes al Museu de Belles Arts com el recital ‘Verso a verso’ amb la participació de Charo López, la conferència de Miguel del Pozo, un concert amb Clariphonia o les activitats familiars de Minúscula Art & Infància. L’EACC també organitza la visita guiada de l’exposició ‘L’arbre de la ràbia’ amb l’artista Julia Galán, i el taller ‘Teorema: Mar Reykjavik’ o la fira de llibres d’art Recreo de València, que es traslladarà fins a l’Espai d’Art de Castelló.