La mostra està composta per 84 obres, de les quals 34 són de Joaquim Sorolla, algunes d’estes no exposades durant dècades a la Comunitat Valenciana

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inaugura el dijous 25 de gener, a les 20.00 hores, l’exposició ‘Sorolla i el renàixer de l’Escola Valenciana’ al Museu de Belles Arts de Castelló.

La mostra, una de les més importants de l’any organitzades a la capital de la Plana, és un recorregut per l’obra de Joaquim Sorolla en diàleg amb la d’altres artistes coetanis de diferents generacions. 

Amb esta exposició, el Museu de Belles Arts de Castelló se suma a la commemoració del centenari de la mort del pintor Joaquim Sorolla Bastida (1863-1923), i d’esta manera afavorix la connexió de treballs de l’artista amb creacions dels seus mestres i deixebles.

El comissari de la mostra, el catedràtic Francisco Javier Pérez Rojas, ha destacat que la mostra “és un recorregut imbricat de temàtiques en el qual hem volgut posar en diàleg l’obra de Sorolla amb altres artistes” i ha assenyalat que esta ha sigut “una de les poques exposicions contextualitzades en l’àmbit valencià que s’han realitzat amb motiu del centenari de la defunció de Sorolla”.

Així mateix, Pérez Rojas ha destacat que siga Castelló de la Plana el lloc on “s’exposaran obres de Sorolla que no s’han vist en dècades a la Comunitat Valenciana”.

L’exposició fa un recorregut cronològic amb alguns dels treballs acadèmics de Sorolla, pintures d’història de la primera època de l’artista i d’altres generacions de pintors coetanis, amb seccions que connecten la pintura històrica, la costumista, el retrat o el paisatge.

Així, ens permet contemplar l’evolució i les aportacions de l’Escola Valenciana, entre 1871 i 1923, a través d’una seqüència expositiva que s’articula en una sèrie d’apartats que reflectixen la riquesa i l’alt nivell de l’art valencià en aquells moments.

‘Sorolla i el renàixer de l’Escola Valenciana’ està composta per 84 obres. D’estes, 34 són de Joaquim Sorolla i la resta està formada per peces d’artistes tan reconeguts com Agrasot, Pinazo, Muñoz Degrain, Fillol, Ferrandiz, Cortina, Mongrell o Benedito. 

Les obres exposades al Museu de Belles Arts de Castelló han sigut cedides pel Museu Sorolla, Fundació Bancaixa, Escola d’Artesans, Museu de Belles Arts de València, Museu Benlliure, Diputació de València i col·leccions particulars. 

La mostra es podrà veure fins al 7 d’abril amb entrada gratuïta. L’horari de visita és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores; els diumenges i festius l’obertura és de 10.00 a 14.00 hores.