El Mèrit Esportiu a títol pòstum serà per a José Manuel Llaneza, el Mèrit de les Arts per al ‘Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni’ de Vilafamés, el Mèrit Solidari per a Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló i el Mèrit innovador per a la coordinadora de l’Àrea de Teràpies Avançades i cap del Laboratori de Polímers Terapèutics del Centre d’Investigació Príncep Felip de València, María Jesús Vicent Docón, nascuda a Vila-real

L’equip de govern de la Diputació de Castelló que presideix José Martí ha proposat concedir l’Alta Distinció de la institució amb motiu de la celebració del dia de la província de 2023 a Federico García Moliner, investigador de reconegut prestigi que en 1992 va rebre el Premi Príncep d’Astúries. A més, es concedirà el Mèrit Esportiu a títol pòstum a José Manuel Llaneza Carceller; el Mèrit de les Arts al ‘Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni’ de Vilafamés; el Mèrit Solidari a Càritas diocesana de Sogorb-Castelló i el Mèrit Innovador: María Jesús Vicent Docón.

Alta Distinció

Federico García Moliner, nascut el 4 març de 1930 a Borriana, va rebre en 1992 el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica per les seues contribucions a la física de l’estat sòlid. Va ser el colofó a una gran carrera professional que va començar després de llicenciar-se en Ciències Físiques en la Universitat Complutense de Madrid i doctorar-se en la pròpia Complutense i en la Universitat de Cambridge. Una trajectòria impecable que va desenvolupar en el Consell Superior de Investigacions Científiques.

També va tindre un important protagonisme a escala internacional, ja que va ser durant tres anys professor en la Universitat de Ilinois. A més, amb els seus treballs sobre la física de l’estat sòlid va desenvolupar una escola espanyola d’investigació que va aconseguir gran notorietat internacional, estudiant les propietats de la matèria sòlida a partir dels seus àtoms. En aquest camp és considerat com una autoritat mundial.

A més es va caracteritzar per la seua dedicació a la formació de joves científics europeus i per ajudar als científics dels països en vies de desenvolupament.

Mèrit Esportiu a títol pòstum

La Diputació de Castelló atorgarà aquest guardó a títol pòstum a José Manuel Llaneza Carceller, nascut a Puçol el 20 de juliol de 1948, reconeixent així que va ser un dels grans artífexs de la brillant història del Villarreal CF SAD, on al llarg de 29 anys va exercir com a gerent, conseller delegat i vicepresident. El seu procedir va ser determinant per a professionalitzar un club modest que acabava de convertir-se en Societat Anònima Esportiva i per a convéncer a Fernando Roig Alfonso perquè es fera càrrec de l’entitat.

En aquest període de temps s’han aconseguit importants èxits com la UEFA Europe League en 2021, la disputa de les semifinals de la Champions League en 2006 i 2022 i el subcampionat de La Lliga en 2008.

Mèrit de les Arts

El Mèrit de les Arts s’atorgarà al ‘Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni’ de Vilafamés, situat en el Palau del Batlle, d’estil gòtic civil, construït a mitjan segle XV i reformat en el segle XVIII. Va ser fundat i dirigit pel crític d’art Vicent Aguilera i Cerni en 1970. La seua seu és un palau gòtic valencià que va ser residència oficial de l’administrador real i seu del representant de l’Orde de Montesa.

El Museu compta entre els seus fons amb unes cinc-centes obres, que abasten moments concrets de la producció artística, que van des de finals dels anys vint fins als nostres dies.

Les seues sales guarden mostres de diversos corrents artístics, iniciant el seu recorregut amb la renovació artística valenciana dels anys vint amb escultures de R. Boix, T. Ballester, a les quals se suma la important contribució de J. González, A. Sánchez, H. Goetz, J. Renau i J. Miró.

Disposa d’altres serveis com la botiga, on es pot adquirir obra gràfica dels artistes allí representats i diversos tipus de publicacions. També disposa del Centre Internacional de Documentació Artística, els fons de la qual estan integrats per publicacions plurals, monografies, catàlegs, fotografies, manuscrits, i altres diversos materials, cedits pel crític d’art Vicent Aguilera i Cerni.

Mèrit solidari

El mèrit solidari se li concedirà a Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló per la seua llarga trajectòria de lluita contra la fam, l’exclusió, la intolerància i la discriminació. Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló, des dels seus inicis com a Secretariado de Caridad comarcal en les zones del Palància i del Millars fins a l’actualitat, s’ha constituït com un agent importantíssim de solidaritat social a la província, i de suport a totes aquelles persones que més ho han necessitat, des del reconeixement com a éssers humans dotats de dignitat.

Entre les seues moltes bones accions es destaquen les realitzades amb immigrants, persones amb problemes de drogoaddicció, dones maltractades, col·lectius marginats i persones sense llar o en situació de pobresa.

A més, s’ha valorat molt especialment la gran faena realitzada durant la pandèmia.

Mèrit Innovador

El Mèrit Innovador és per a la professora María Jesús Vicent Docón, nascuda a Vila-real en 1973. És coordinadora de l’Àrea de Teràpies Avançades i cap del Laboratori de Polímers Terapèutics en el Centre d’Investigació Príncep Felip de València. És responsable del node valencià de descobriment de fàrmacs en l’ERIC EU-Openscreen, integrant del comité estratègic i coordinadora de l’Àrea de Salut en l’Agència Valenciana d’Innovació i membre del comité de direcció de la ‘Controlled Release Society.

A la fi de 2004 es va incorporar com a investigadora associada al Centre d’Investigació Príncep Felip amb un contracte Reintegració Marie Curie i al juny de 2006 va establir el Laboratori de Polímers Terapèutics.

El seu grup d’investigació ha sigut finançat per subvencions tant nacionals (incloent La Caixa Health Research Foundation-NanoPanther) com a europees (amb diverses ERANETs actuant com a coordinador, ERC-Co-Grant-MyNano y ERC-PoC-Polymmune), així com projectes de co-desenvolupament amb la indústria.

És co-autora de més de 135 articles científics, co-inventora d’11 patents, 4 d’elles llicenciades a la indústria farmacèutica i co-fundadora de ‘Polypeptide Therapeutic Solutions (PTS) SL’ en 2012.

A exposició pública

La proposta de distincions de la Diputació de Castelló ja s’ha sotmés a exposició pública en el Butlletí Oficial de la Província i en la web de la Diputació de Castelló, per termini de 10 dies naturals, a aquest efecte que puguen presentar-se reclamacions o suggeriments, per quantes persones físiques o jurídiques, en sentit ampli, pogueren tindre interés, incorporant-se les mateixes a l’expedient de referència permetent documentar l’acord plenari.