Espectacles nacionals i internacionals, tallers i conferències es desenvoluparan entre el 26 de març i el 7 d’abril als Ports

El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la viurà la seua vuitena edició a la comarca castellonenca dels Ports entre el 26 de març i el 7 d’abril. Un total de dotze companyies protagonitzaran 36 actuacions obertes al públic amb accés gratuït, que al costat de les activitats pedagògiques paral·leles permetran gaudir de més de quaranta possibilitats relacionades amb el teatre de titelles. Les localitats de Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers acolliran aquestes activitats que contribueixen a dinamitzar cultural i turísticament aquesta zona del interior.

El suport de la Diputación Provincial de Castelló, de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, Electra del Maestrazgo, els respectius ajuntaments, la Mancomunitat Els Ports i els comerços de la comarca fan possible aquest festival que cada any organitza Eclíptica d’Art.

La presentació d’esta octava edició ha tingut lloc a l’Ajuntament de Portell de Morella, amb l’assistència del diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell; l’alcalde de Portell, Àlvar Ferrer, l’alcaldessa de Palanques, Lucía Martí, el regidor de Cultura de Vilafranca, Carlos Álvarez, la regidora de Morella, Ruth Martínez, el regidor de Todolella, Alfredo Querol, del CRA Els Ports, Alba Querol, així com l’equip organitzador, encapçalat per la presidenta d’Eclíptica d’Art, Rebeca Castro, juntament amb al director artístic del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la, Carles Benlliure.

Aquesta vuitena edició oferirà a veïns dels Ports i turistes de la comarca espectacles a càrrec de companyies internacionals com Tricktrek (Estònia), LAPinzón (Colòmbia), S. A. Marionetes (Portugal), La Bottega Teatrale (Itàlia), Astillero Teatro i Jesús Sánchez (Mèxic) i Fernán Cardama (l’Argentina); així com nacionals, com Corral de García i Javier Aranda Teatro (Aragó), Ameztu Antzerkia (País Basc), Kamante Teatro (Astúries) e Ymedio Teatro (Andalusia).

De manera paral·lela es desenvoluparan diverses activitats pedagògiques dins de Portsxinel·la. Així, Coco Teatre, d’Alcoi, dirigirà tallers de titelles de carrer, que inclourà posteriors cercaviles amb participants. També està prevista la presentació del llibre commemoratiu dels 25 anys de la companyia portuguesa S. A. Marionetas. No faltarà la tradicional Trobada Titellaire, amb les companyies participants, així com una classe magistral de titella tradicional portuguès. La companyia Astillero dictarà la conferència ‘Els temes tabú en el teatre de titelles. Mentre que Jesús Sánchez protagonitzarà un espectacle nocturn per a la resta de participants, amb ‘Canciones y romances’. Aquestes activitats estan dirigides principalment als integrants de les companyies i invitats, però amb l’opció que qualsevol interessat puga inscriure’s al mail eclipticadart@gmail.com