El president José Martí anuncia que la distinció al mèrit a les arts serà per a Pilar Dolz, la del mèrit esportiu per a Sebastián Mora, la del mèrit solidari per a Creu Roja i la del mèrit innovador per a Dolores Corella

La Diputació de Castelló ha fixat el dissabte 14 de maig com a Dia Oficial de la Província de 2022. La commemoració del bicentenari centrarà la celebració institucional d’aquesta edició, protagonisme que compatirà amb el lliurament de les distincions de la província. El president de la Diputació, José Martí, ha anunciat que l’Alta Distinció de 2022 s’entregarà al CD Castellón amb motiu del centenari de la seua fundació. Quant a la resta d’honors, s’ha acordat condecorar Pilar Dolz amb el mèrit a les arts, Sebastián Mora amb l’esportiu, Creu Roja amb el solidari i Dolores Corella amb el mèrit innovador.  

Enguany, degut a la celebració del 200 aniversari de la institució, s’ha decidit traslladar la cerimònia al Teatre Principal de Castelló de la Plana. Martí ha explicat que per segon any consecutiu la celebració del Dia de la Província se celebrarà al voltant del 16 de maig “per ser la data en què ara fa 200 anys, el 1822, es va materialitzar la fundació de la Diputació de Castelló amb la presa de possessió dels primers diputats provincials”.

Des de la Diputació de Castelló s’està treballant en realçar la jornada amb activitats complementàries que s’estendran durant tot el cap de setmana.

L’ALTA DISTINCIÓ DE LA PROVÍNCIA

L’Alta Distinció de la Província de Castelló reconeixerà enguany la centenària trajectòria del CD Castellón. Fundat el 1922, s’ha convertit en una peça fonamental de la història de l’esport provincial. L’equip ha disputat 11 temporades en Primera Divisió i va ser subcampió en 1973. Al llarg dels temps s’ha anat adaptant a la realitat, fundant una divisió femenina i inculcant els valors de l’esport a xiquets i xiquetes de Castelló.

MÈRIT A LES ARTS

Pilar Dolz és el mèrit a les arts de 2022. Nascuda a Morella, Dolz va obrir el 1974 la galeria d’art contemporani ‘Cànem’ de Castelló, un espai que va obrir les portes d’aquesta realitat artística a la ciutadania i als creadors locals. Ha estat vinculada al món de l’art tota la vida, formant-se a l’estranger i creant obres de creativitat explosiva. Sense cap dubte, és una de les figures més destacades del món cultural de Castelló, portant els seus treballs a sales d’exposició d’arreu del món.

MÈRIT A L’ESPORT

El vila-realenc Sebastián Mora serà condecorat amb el mèrit esportiu. Mora compta a una dilatada trajectòria en el ciclisme en pista i en carretera. Des de 2011 ha aconseguit 42 medalles en campionats nacionals i internacionals i l’any passat es va fer amb un diploma olímpic a Tòquio 2020 en la modalitat de ciclisme ‘madison’.

MÈRIT A LA SOLIDARITAT

El mèrit solidari recau aquest 2022 en Creu Roja Espanyola de Castelló. La Diputació reconeix així la seua labor social i el treball desinteressat tant dels 6.700 socis com dels 3.200 voluntaris que integren el col·lectiu castellonenc. A banda d’actuar en camps com la cooperació internacional, el medi ambient, la salut, la intervenció social, l’ocupació i l’emergència, en els últims dos anys ha tingut un paper molt important en la lluita contra la Covid-19.

MÈRIT A LA INNOVACIÓ

Dolores Corella rebrà la distinció al mèrit innovador pel seu recorregut en el món de la investigació científica en Espanya. Corella és natural d’Onda i és llicenciada en Farmàcia, doctora en Farmàcia i catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública per la Universitat de València. Al llarg de la seua etapa professional ha impulsat la creació de la unitat d’investigació en epidemiologia genètica molecular de la UV i actualment se centra en la investigació de malalties cardiometabòliques i l’envelliment saludable. En el 2018 va rebre el Premi Jaume I a la investigació mèdica.