L’alcaldessa destaca l’èxit de les primeres festes en plena normalitat després de la pandèmia, amb rècord d’assistència a la Romeria

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor de Festes, Omar Braina, han comparegut aquest dimarts en roda de premsa per a realitzar balanç de les festes de la Magdalena 2023, les primeres celebrades amb “plena normalitat” després de tres anys marcats per la pandèmia i per les pluges. “Les d’enguany han sigut unes festes de rècord en les quals s’ha registrat una assistència massiva als més de 250 actes programats”, ha manifestat Marco. A l’acte han assistit també el regidor de Mobilitat Sostenible, Jorge Ribes; el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver; la regidora de Turisme, Pilar Escuder; regidor de Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia; i regidora de Feminisme, Verònica Ruiz.
L’alcaldessa ha destacat que “han sigut unes festes excepcionals” en les quals s’ha arribat a batre el rècord de participació en esdeveniments tan emblemàtics com la Romeria dels Canyes, amb prop de 185.000 assistents. “És una xifra de participació històrica, la d’enguany ha sigut la Romeria més multitudinària fins hui”, ha recalcat. “Crec que la sensació general que tots compartim és que han sigut unes festes excepcionals”, ha afirmat Marco en referència a les valoracions realitzades en aquests dies per part de representants del sector turístic i hostaler local, així com d’ens festers.
Marco ha oferit algun de les principals dades de balanç que llancen aquestes festes de la Magdalena com han sigut els de l’alta participació en altres actes com el Magdalena Vítol (9.500 persones) o els concerts organitzats en el Recinte de Festes i Mercats, que van congregar a quasi 24.000 persones en cinc jornades de concerts.
“Les festes de la Magdalena han tingut un impacte molt positiu en el teixit social i econòmic de Castelló, el temps ha acompanyat i ha afavorit l’assistència massiva a les nostres festes,q *ue han tingut repercussió no sols dins, sinó fora de Castelló gràcies a esdeveniments com el Festival Internacional de Música de Festa”, ha apuntat.
Una alta participació que també es reflecteix en l’ocupació hotelera, que s’ha situat entre el 70 i el 90% als hotels de la ciutat, tal com recullen les dades registrades des del Patronat de Turisme. Quant al transport públic, el nombre d’usuaris del servei especial d’autobús urbà ha augmentat un 7% respecte a 2019, amb més de 77.700 viatgers.
El regidor de Festes, Omar Braina, ha reiterat el “èxit de les festes” de la Magdalena d’enguany “en tancar una edició multitudinària i que ha tingut un impacte molt positiu en el teixit social i econòmic de Castelló”. Braina ha agraït el treball realitzat per el ‘mon de la festa’, la Junta de Festes i per “totes les persones que han contribuït a fer d’aquesta Magdalena una edició de rècord”.
Recollida de residus El regidor de Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, ha destacat que “han sigut nou dies intensos per al servei de neteja de la ciutat, que ha treballat en tres torns per a mantindre la ciutat neta amb més de 250 actes per tot el terme”. Garcia ha posat l’accent que “l’increment de la recollida selectiva demostra que l’important pas al capdavant que hem donat des de l’Ajuntament de Castelló en sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge en aquests temps d’emergència climàtica, i sobre l’impacte ambiental dels residus, va donant fruits també durant la setmana gran de les festes de la ciutat”,

El servei especial de neteja viària i recollida de RSU, que ha duplicat el servei ordinari, ha recollit 1.809.700 quilos entre el dissabte 11 i el diumenge 19, una xifra que supera en 21.266 la de 2022, amb 1.788.434 quilos. El total recollit s’ha incrementat un 58% respecte a 2019, quan es van recollir 1.055.480 kg.
Seguretat i punts violeta Quant a seguretat ciutadana, la sala Cimse de la Policia Local ha gestionat 2.250 crides durant les festes de la Magdalena, un 19% menys que les registrades en les festes de 2019, les últimes celebrades amb normalitat. Cal destacar que durant els nou dies de festa s’han desplegat 2.000 efectius de l’àrea de Seguretat Pública i Emergències (una mitjana de 220 diaris). A més, s’han realitzat 503 assistències pel servei sanitari municipal, que ha posat en marxa el Punt Intermedi de Curta Estada, un servei pioner que podria exportar-se a altres ciutats.

D’altra banda, els quatre punts violeta de prevenció i assessorament d’actituds i conductes masclistes i per a unes festes lliures d’agressions sexistes instal·lats durant les festes de la Magdalena han informat i assessorat 7.260 persones. La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “les altes xifres demostren que els punts violeta són necessaris en llocs de gran concentració de persones per a gaudir d’una Magdalena lliure de violències masclistes, i perquè l’ambient festiu no disculpa cap actitud abusiva i fa falta que tota la ciutadania tinga la informació i l’atenció al seu abast”.