El president ha rebut a l’alcalde de la Jana, Domingo Tolós, qui ha posat de manifest que la seua localitat queda al marge d’aquests recursos per la reduïda extensió del seu terme municipal

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, s’ha reunit hui en el Palau Provincial amb l’alcalde de la Jana, Domingo Tolós, i ha recolzat la seua petició de reivindicar davant la Generalitat i l’Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT) la redefinició dels requisits actuals que regulen la concessió de les ajudes del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació. L’objectiu és que al contrari del que succeeix en l’actualitat, no queden exclosos municipis com Eslida, Artana, Ribesalbes, Suera, Tales i la mateixa la Jana. Aquesta última localitat es veu penalitzada per la reduïda extensió del seu terme municipal.

El Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació dels municipis de la Comunitat Valenciana té com a objectiu aconseguir els principis d’autonomia i suficiència financera previstos en la Constitució, proporcionant als municipis en risc de despoblació recursos financers suficients per a respondre a la necessitat de promoure la millora de la prestació de serveis públics.

Els beneficiaris han de complir una sèrie de requisits que estan relacionats amb l’extensió del seu terme, la comarca a la qual es pertanyen i factors poblacionals com la taxa de creixement vegetatiu, d’envelliment, de dependència o migratòria.

Martí creu que és necessari «flexibilitzar els criteris actuals» per a evitar que els municipis abans citats «queden al marge d’aquestes ajudes que s’han concebut per a generar activitat econòmica en els xicotets pobles d’interior i frenar la despoblació».