Puig mostra el seu suport a la “unitat d’acció”, des de la necessària “corresponsabilitat” i fugint de la “innecessària confrontació”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat “transparència, reciprocitat i regles objectives” per a millorar la cogovernança entre el Govern central i les comunitats autònomes en la gestió de la crisi ocasionada per la pandèmia de COVID-19.

Així ho ha explicat en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la pandèmia.

El president ?que ha comparegut amb la subdirectora general d’Epidemiologia i membre del Comité Científic que assessora el Govern d’Espanya per a la pandèmia, Hermelinda Vanaclocha? ha destacat que la “cara real” de la pandèmia a la Comunitat Valenciana “ja és molt més la d’aquells que es curen que la d’aquells que, per desgràcia, empitjoren o perden la vida”.

En aquest sentit, ha subratllat que aquest dissabte es van donar més altes (615) que totes les acumulades fins al 3 d’abril, que en una setmana han augmentat les altes un 20 % i que, en un mes, s’han multiplicat per 5. Ha recordat també que la Comunitat Valenciana ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, menys de la meitat d’Espanya, i el lloc 12 de 17 en la taxa de mortalitat, també menys de la meitat d’Espanya.

“Tenim 480 persones hospitalitzades, i ingressats en les UCI 87 pacients: la xifra més baixa des del 21 de març. A més, a hores d’ara hi ha disponibles 747 llits d’UCI públics i 218 de privats”, hi ha afegit també el president.

“Aquesta és l’aportació valenciana a la millora general d’Espanya”, ha remarcat Puig, el qual ha argumentat que el mèrit és de les i els professionals sanitaris, de molts ciutadans i ciutadanes i també de l’augment de la inversió en sanitat pública.

“Els valencians i les valencianes hem fet els deures, i en qualsevol estadística es pot comprovar. Vull que això quede clar: la societat valenciana no ha suspés cap examen, ni ha fet res malament”, ha recalcat.

Tal com ha explicat, la Generalitat complia els criteris tècnics que s’havien exigit per a passar a la fase 1, però no ha sigut així, i no s’ha justificat “amb criteris objectius” la decisió del Ministeri de Sanitat de deixar en la fase 0 una gran part de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha subratllat que la Generalitat “discrepa d’aquesta decisió”, com així li ho ha traslladat aquest diumenge al president del Govern, i també aquest dissabte passat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, per la qual cosa ha reclamat s’estudie novament el pla que ha presentat la Comunitat i es revertisca al més prompte possible aquesta mesura.