La 37a edició del festival se celebrarà del 4 d’agost al 5 de setembre amb el lema ‘Recuperem l’escena’

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha organitzat el paquet de mesures ‘reaCtivem’ per tal d’ajudar i acompanyar en la represa i reconstrucció cultural valenciana a causa dels efectes provocats per la COVID-19. En aquest context, ‘reaCtivem’ es marca com una de les mesures importants reprogramar tot el que siga possible i mantindre aquesta programació factible, sempre que les autoritats sanitàries ho permeten i definisquen en cada escenari mesures de seguretat en els aforaments culturals.

En aquest marc, i en la fase de desescalada cap a la nova normalitat, la 37a edició del festival ‘Sagunt a escena’, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i per l’Ajuntament de Sagunt, compta també amb la col·laboració de la Diputació de València i de diverses entitats privades. En aquest context, cal recordar que Cultura de la Generalitat ha destinat un augment de 100.000 euros respecte al que serà el pressupost total del festival.

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ha explicat que “el festival preveu una major presència de companyies valencianes en tots els seus espais d’exhibició pel fet que és una obligació promoure els i les professionals de les arts escèniques valencianes i iniciar aquest camí que ens porta a recuperar espais, recuperar espectacles i permetre que el treball dels artistes ens ajude a nosaltres, els espectadors, a recuperar també les sensacions que ens produeixen les paraules, els gestos, la música i tot el que tan sols les arts escèniques en directe ens poden oferir”.

En aquest sentit, ‘Sagunt a escena’ tindrà vora 40 espectacles d’arts escèniques i musicals, dels quals més d’una vintena seran de grups i companyies valencians. El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha avançat que “en tots els espais el festival oferirà enguany diverses estrenes absolutes, entre les quals ja es poden destacar ‘R-Minds’, la primera producció de teatre de carrer en la història de l’IVC; ‘Saguntilíada’, de Paco Zarzoso, a càrrec de l’Hongaresa Teatre; ‘Los nueve’, de Perros Daneses, a l’Auditori Joaquín Rodrigo, o ‘Divina aberració’, de Cashalada, a la pujada al castell”.

En els últims anys, i en cadascuna de les successives edicions, el festival ha tingut una línia argumental que feia de fil conductor per a tots els espectacles exhibits en el festival. Per a aquesta edició, i tenint en compte les circumstàncies, el lema triat és ‘Recuperem l’escena’.

Segons Juan Vicente Martínez Luciano, director del festival: “Aquest és precisament l’objectiu: que els professionals de l’escena, les institucions i, sobretot, el públic recuperen els escenaris del festival i, per extensió, tots els escenaris de les arts escèniques valencianes després de l’obligat parèntesi”.