El debat sobre temes d’actualitat ha marcat la línia de treball de la Universitat d’Estiu de l’UJI a l’hora de planificar la proposta formativa del calendari estival que tindrà lloc a Benicàssim durant els mesos de juny i juliol
l debat sobre temes d’actualitat ha marcat la línia de treball de la Universitat d’Estiu de l’UJI a l’hora de planificar la proposta formativa del calendari estival que tindrà lloc a Benicàssim durant els mesos de juny i juliol. En concret, seran quatre els cursos que s’han organitzat des del vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals en col·laboració amb diferents institucions amb l’objectiu de difondre coneixement i convertir-se en una referència cultural durant l’estiu. La vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro, explica que «assumim un any més el repte de dotar de contingut acadèmic de màxima actualitat i potència a una part del període estival amb una Universitat d’Estiu institucional que mantindrà el caràcter híbrid (presencial i online) encetat la passada edició a causa de la situació sanitària, encara que s’intentarà recuperar la màxima presencialitat».
La programació de la Universitat d’Estiu UJI començarà l’1 de juny amb el curs dedicat a debatre sobre «La qualitat de l’aire a Espanya», en el qual participaran experts i tècnics dels governs autonòmics, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), del Ministeri o d’institucions europees. Els ponents que participaran en el curs tractaran el tema de la contaminació de l’aire, però, sobretot, incidiran en la cerca de solucions per a millorar la qualitat de l’aire. A més, es debatrà sobre el Pla Nacional d’Ozó o de la posada en marxa de les zones de baixes emissions. El curs està dirigit per l’investigador de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, Xavier Querol, Premi Nacional d’Investigació i doctor honoris causa per l’UJI, i pel catedràtic d’enginyeria química, Eliseo Monfort. El curs es desenvoluparà els dies 1 i 2 de juny a l’Hotel Termas Marinas El Palasiet de Benicàssim, seu dels cursos d’estiu.
La segona proposta estiuenca tindrà lloc els dies 15 i 16 de juny i està organitzada en col·laboració amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). En concret, el debat girarà al voltant de «La universitat i la formació permanent». Durant el curs s’analitzarà el Reial decret 822/2021 que introdueix els títols propis i les microcredencials en les propostes de formació continua a les universitats per a l’aprenentatge permanent i l’ocupabilitat, amb l’objectiu de fomentar la inclusió i la igualtat d’oportunitats. El curs donarà una visió de la formació permanent no sols des de les diferents institucions implicades en el procés de revisió d’aquesta oferta acadèmica, sinó també des de la perspectiva internacional. El curs comptarà amb la participació del ministre d’Universitats, Joan Subirats, i altres personalitats de la vida política i acadèmica amb responsabilitats en la matèria.
La literatura també tindrà un lloc preferent en la programació dels cursos d’estiu de l’UJI. Així, l’escriptor i professor Santiago Posteguillo, delegat de la rectora per a l’Impuls de la Universitat d’Estiu, dirigirà el curs «L’erotisme en la literatura» que tindrà lloc els dies 6, 7 i 8 de juliol. Luz Gabás, Rosario Raro, Noemí Casquet, Eugenia Rico, José Luis Corral, José Calvo Poyato o Jesús Maeso són alguns dels noms que participaran en el fòrum i que debatran i exposaran els seus coneixements sobre l’erotisme en l’escriptura i la literatura al llarg del temps, analitzant èpoques tan dispars com Bizanci, la Grècia Antiga, Roma i l’actualitat.
El darrer dels cursos que es durà a terme és «ODS 8. Cultura. Oportunitats, aliances i hibridació per a l’ocupació en el sector cultural’». L’objectiu del curs és abordar, amb una àmplia perspectiva, quines són les hibridacions possibles entre agents culturals, públics i privats, partint de la dimensió europea fins a la cristal·lització en projectes locals. Així, reunirà punts de vista d’especialistes que permetran observar amb major precisió quin és i quin ha de ser l’enfocament dels nostres projectes culturals en el moment actual i durant els pròxims anys. En concret, el curs s’impulsa des de la col·laboració amb la Convenció de Faro del Consell d’Europa, de la qual forma part l’UJI.