Especialistes de càtedres i centres d’estudis sobre despoblament es reuneixen a la Universitat Jaume I de Castelló en la primera trobada nacional organitzada per la Càtedra AVANT Agenda Valenciana Antidespoblament de l’UJI juntament amb la Generalitat Valenciana
L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació del president de la Generalitat, Ximo Puig; la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián; i la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro.
Durant la seua intervenció, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha subratllat la importància d’aquesta primera trobada nacional de càtedres i centres d’estudis sobre despoblament com a fòrum de reflexió i debat sobre un dels grans reptes socials d’aquest segle XXI i ha subratllat el «compromís universitari» per a acostar a l’estudiantat a aquesta realitat i cercar entre tots noves oportunitats en l’àmbit rural.
«La radiografia del despoblament és una realitat coneguda i compartida, per la qual cosa el vertader repte està en com abordem aquest fenomen. I aquesta és la gran aportació del congrés, compartir estratègies i experiències per a donar resposta al despoblament des d’una perspectiva multidisciplinària», ha afirmat.
En aquest sentit, Alcón s’ha referit «a les oportunitats que obrin als municipis rurals la transformació digital o l’interès per viure en entorns amb major qualitat ambiental», encara que ha insistit en la «necessitat de desenvolupar polítiques públiques i estratègies específiques per a abordar un fenomen tan complex com el del despoblament».
Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha subratllat que la trobada situa a la Comunitat Valenciana com a pol de solucions davant la fractura territorial que travessa Europa i ha defensat que el despoblament és un problema d’àmbit global que mereix resposta europea, estatal, autonòmica i local i que no ha de desaparèixer de l’agenda pública.
La primera autoritat del Consell ha recordat la creació, fa mil dies, de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, que basada en tres eixos d’actuació (recuperar, reactivar i reinventar) ha posat en marxa ja algunes iniciatives com la recuperació de serveis bàsics evitant el tancament d’escoles, instal·lant caixers en 124 pobles sense bancs o els serveis Itinerant d’autònoms i autònomes en ruta, i també el programa Reviu per a emprar a famílies que es traslladen a xicotets pobles, i el suport ferm a empreses del territori, o la Ruta 99, que uneix els pobles de menys de 100 habitants, i la Xarxa de Punts Nets, que fomenta el turisme sostenible.
Finalment, el president ha avançat que la que la llei contra el despoblament en la Comunitat Valenciana que prepara el Consell proporcionarà un «marc estable i estructural» a les mesures de reactivació per a àrees en risc de despoblament que ja està aplicant l’Administració autonòmica i que la GVA, a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), ampliarà la línia de finançament de Marie Claire amb 9 milions addicionals.
L’objectiu d’aquesta trobada, organitzada pels directors de la Càtedra AVANT de l’UJI, Vicente Budí i Luisa Alamá, és posar de manifest el treball que des de les universitats s’està realitzant en l’estudi i anàlisi del despoblament i per a conèixer com, des de diferents àrees de coneixement i universitats, s’aborda aquest complex problema, els seus múltiples matisos i les propostes polítiques i tècniques. A més, ha comptat amb una sessió destinada a conèixer el pla estratègic 20/30 antidespoblament de la Comunitat Valenciana (PLESVANT), en la qual s’han exposat les principals actuacions previstes i els primers resultats.
La Trobada continua dimecres 1 de juny amb el II Workshop: From depopulation to left-behind plaus: new challenges, new policies amb la ponència convidada a càrrec de Rachel Franklin de la Universitat de Newcastle centrada en els múltiples problemes amb els quals s’enfronten les àrees despoblades i les seues conseqüències. La segona jornada del workshop estarà dedicada també a la presentació d’articles acadèmics d’investigadors d’un grup d’universitats europees centrats en el despoblament.