Els tres investigadors formen part del jurat dels Premis Rei Jaume I, que es reunirà a València el 6 i 7 de juny

Els premis Nobel de Física Frank Wilczek (2004) i Serge Haroche (2012) i el premi Nobel de Química Jean-Marie Lehn (1987) visitaran la pròxima setmana la Universitat Jaume I.

Dilluns 6 de juny, Wilczek i Haroche es desplaçaran fins a la universitat pública de Castelló, dins del programa de visites a centres universitaris i d’investigació del jurat dels Premis Rei Jaume I, que es reuneix a València els dies 6 i 7 de juny.

La visita començarà amb una recepció institucional per part de rectora de l’UJI, Eva Alcón, qui estarà acompanyada pel vicerector d’Investigació, Jesús Lancis, i el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo.

A continuació, el professor Wilczek es desplaçarà a l’Institut d’Investigació de Materials Avançats (INAM) on, acompanyat pel seu director, Juan Bisquert, visitarà alguns dels laboratoris amb què compta l’Institut i coneixerà algunes de les línies d’investigació que s’estan desplegant. Posteriorment, Wilczek participarà en una trobada oberta amb la comunitat investigadora, organitzada per l’INAM, que se celebrarà a les 12.15 hores a l’aula magna Joan Francesc Mira de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

Per la seua part, el professor Haroche mantindrà una trobada amb joves investigadors que tindrà lloc a les 11.30 hores a la sala d’actes de l’Escola de Doctorat i Consell Social, per tal de reflexionar sobre els reptes de la ciència i també de la carrera investigadora.

D’altra banda, dimecres 8 de juny, el premi Nobel Jean-Marie Lehn, membre també del jurat dels Premis Rei Jaume I, oferirà a l’UJI una conferència titulada «Perspectives in chemistry. Towards adaptive chemistry», emmarcada en el cicle de conferències «Perspectives actuals de la química inorgànica i orgànica» que organitza el Departament de Química Inorgànica i Orgànica. La conferència tindrà lloc a la sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Salut a les 12 hores.

Les visites dels Nobel de Física s’han organitzat a través del Vicerectorat d’Investigació, dirigit pel professor Jesús Lancis, qui també forma part del jurat dels Premis Rei Jaume I, amb la col·laboració de l’Escola de Doctorat, la Unitat de Cultura Científica i Ciència Ciutadana i l’Institut d’Investigació de Materials Avançats, i la visita del Nobel de Química ha estat organitzada pel Departament de Química Inorgànica i Orgànica.

SOBRE ELS PREMIS NOBEL FRANK WILCZEK, SERGE HAROCHE I JEAN-MARIE LEHN 

Frank Wilczek (Nova York, Estats Units, 1951) és un físic teòric estatunidenc, matemàtic i premi Nobel i és considerat el físic en actiu més influent del món.

Les seues investigacions sobre les lleis fonamentals de la naturalesa han transformat la comprensió de les forces que governen l’univers. En l’actualitat és professor de física Herman Feshbach en l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), director fundador de l’Institut T. D. Lee i científic cap del Centre Quàntic Wilczek de la Universitat Jiao Tong de Shanghai (SJTU), professor distingit de la Universitat Estatal d’Arizona (ASU) i professor titular de la Universitat d’Estocolm.

Els assoliments del Dr. Wilczek en física, que inclouen l’establiment de la descripció teòrica d’una de les quatre forces fonamentals de la naturalesa i la proposta d’una explicació de la matèria fosca, el situen en la primera fila dels científics.

Serge Haroche (Casablanca, el Marroc, 1944) és professor al Collège de France a París i ha desenvolupat investigacions fonamentals sobre la interacció entre la llum i la matèria. El 2021 va rebre el premi Nobel de Física juntament amb David Wineland per la mesura i manipulació de sistemes quàntics individuals.

Serge Haroche ha dissenyat enginyosos experiments per a estudiar els fenòmens quàntics quan la matèria i la llum interactuen. Haroche ha sigut capaç de capturar fotons utilitzant un altre tipus de trampa: dos espills entre els quals poden rebotar. Aquest dispositiu va permetre a Haroche estudiar els fotons fent passar àtoms a través de la trampa.

Jean-Marie Lehn (Rosheim, França, 1939) és professor en el Collège de France a París. Va compartir el Premi Nobel de Química l’any 1987 amb Pedersen i Cram pels seus estudis sobre el desenvolupament i utilització de molècules d’interacció d’alta selectivitat, que també exerceixen un paper important en processos biològics.

Durant molts anys, els seus treballs s’han dirigit a la configuració d’un nou camp d’estudi en les ciències químiques que ell mateix ha proposat denominar «química supramolecular» en tant que tracta sobre les complexes identitats formades per l’associació de dues o més espècies químiques unides per forces intermoleculars no-covalents.

SOBRE ELS PREMIS REI JAUME I

Els Premis Rei Jaume I es concedeixen a persones físiques que destaquen en el seu camp de treball i que hagen desenvolupat la major part de la seua activitat professional a Espanya. Els candidats han de ser nominats per terceres persones i hauran d’acreditar les seues qualitats.

Existeixen en l’actualitat sis guardons, cadascun dotat amb cent mil euros i una medalla d’or. Es reconeixen com els premis de major prestigi per a l’activitat realitzada a Espanya i és un dels més ben remunerats del país. Els premiats de cada categoria tenen el compromís de destinar una part de l’import del premi a la investigació i l’emprenedoria a Espanya.