Les professores Irene Epifanio López (Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano) i Marina Martínez García del Departament de Matemàtiques i Lara Ferrando Esteve del Departament d’Educació i Didàctiques Específiques de la Universitat Jaume I de Castelló han sigut guardonades en la segona edició dels Premis Margarita Salas per Talent Woman España en la categoria de millor iniciativa de professorat per les activitats «Jornada virtual de coeducació en matemàtiques», «El rescate de la maga Omega» i «L’auca de les científiques del Mare Nostrum». Els premis s’han donat a conèixer durant la trobada anual celebrada a Màlaga
Davant de la impossibilitat de realitzar activitats presencials durant l’estat d’alarma i els mesos següents a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19, les professores castellonenques van plantejar una sèrie d’activitats per a trencar els estereotips i aconseguir una major participació de les xiquetes en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seues sigles en anglès), especialment, en la disciplina de matemàtiques, que és la que compta amb majors estereotips de gènere en l’etapa de primària. El contingut de les tres iniciatives continua actiu i disponible gratuïtament.
La «Jornada virtual en coeducació matemàtica» estava dirigida a professorat d’educació infantil, primària, secundària i universitari (d’aquesta matèria en aquests dos últims nivells), encara que oberta també a professorat d’assignatures de ciència i tecnologia. El seu principal objectiu era mostrar com realitzar una docència de les matemàtiques igualitària i que trencara els estereotips de gènere. Els continguts van abordar aspectes com la gestió de l’aula, la visibilitat de les contribucions de les dones i altres grups minoritaris a la disciplina, l’ús del llenguatge inclusiu, l’ensenyament actiu i, especialment, les relacions interpersonals per a treballar l’empatia i el trencament dels estereotips i biaixos implícits.
La pàgina web de la jornada (http://www.coeducamates.uji.es/m) amb tots els recursos, vídeos, material escrit i debats està oberta per a qualsevol consulta. El caràcter de l’activitat va ser nacional i va comptar amb la participació de més de 600 professors i professores. Entre les ponents hi havia professores de matemàtiques especialistes en gènere com Marta Macho, editora del blog Mujeres con ciencia i Premi Emakunde d’Igualtat (2016) o Adela Salvador, autora del llibre Género y matemáticas.
Van ser reconegudes com d’interès formatiu per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana i finançades per la Unitat de Suport Educatiu i el Departament de Matemàtiques de l’UJI. A més van comptar amb el suport del Vicerectorat d’Igualtat i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l’UJI; la Comissió de Dones i Matemàtiques (MyM-RSME) de la Reial Societat Matemàtica Espanyola; la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwarizmi i la Federació d’Ensenyament CCOO PV.
L’escape room «El rescate de la maga Omega», amb versions en català, castellà, gallec i anglès, va ser creada a proposta de la Comissió de Dones i Matemàtiques de la Reial Societat Matemàtica Espanyola per a commemorar el Dia Internacional de la Dona Matemàtica el 12 de maig. Està especialment dissenyada per a l’alumnat dels primers anys de primària i els seus principals objectius són crear una activitat lúdica per a reconèixer el paper de les dones en la història de la ciència, concretament en les matemàtiques; mostrar referents de dones matemàtiques actuals; trencar estereotips de gènere i aprendre amb un joc.
L’activitat (https://forms.gle/1x67d5FYFkNiFbBy7), que continua oberta, inclou dones matemàtiques de totes les èpoques i llocs, una representació de la seua diversitat, que mostra que qualsevol pot dedicar-se a les matemàtiques, i comentaris sobre els seus assoliments de manera divulgativa per a mostrar la utilitat de la disciplina. Va estar finançada pel Grau en Matemàtica Computacional de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i el Departament de Matemàtiques de l’UJI. Durant 2020 va ser realitzada per més de 200.000 escolars i l’enquesta posterior de coneixement adquirit i satisfacció va revelar que la major part de les persones participants no coneixien cap de les dones matemàtiques prèviament.
«L’auca de les científiques del Mare Nostrum» és un joc de tauler acompanyat d’unes instruccions i una ressenya de les científiques que hi apareixen. Es tracta d’investigadores mediterrànies de diversos àmbits de coneixement i procedència geogràfica. És una forma lúdica de destacar la tasca desenvolupada per les dones mediterrànies en la ciència que es va presentar el dia 27 de novembre de 2020 durant la jornada central de la Nit Mediterrània de les Investigadores, dins del projecte MEDNIGHT (acció associada a la MSCA European Researchers’ Night, H2020-MSCA-NIGHT-2020).
L’objectiu del joc (https://www.uji.es/investigacio/base/cultura-cientifica/pc4/base/auca/) és aprendre aspectes de les distintes científiques segons s’avança en el tauler. Va comptar amb el patrocini de la Fundació de la Comunitat Valenciana per al Foment d’Estudis Superiors, a través de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I de Castelló.
La segona edició dels Premis Margarita Salas convocats per Talent Woman España tenen com a objectiu donar visibilitat als projectes liderats per dones en l’àmbit de l’educació, la ciència, l’empresa o la creativitat, sempre sota el prisma de la innovació i la tecnologia. A més, busquen impulsar accions per a fomentar les vocacions STEM i subratllar el talent femení. Compten amb cinc categories (emprenedoria, professorat, alumnat, creativitat i trajectòria científica). El jurat ha estat integrat per una representació de l’Agència Digital d’Andalusia, l’Ajuntament de Màlaga, la Fundació Unicaja i la Universitat de Màlaga (UMA).