Les artistes participants són Julia Dobón, Melina Herrero, Loreto Lopezamo, Sara Nogués, Cristina Perelló, Meluca Redón, Valentina Romero, Bárbara Valls i Pilar Vila
El Consorci de Museus presenta, el dijous 22 de desembre, al Centre del Carme Cultura Contemporània, la tercera edició del projecte DAR (Dones Artistes Rurals), que s’ha desenvolupat entre setembre i desembre a la Mancomunitat de l’Alt Palància. En la presentació participaran el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont; la directora del projecte DAR, Clara Albacete, i les nou artistes que han participat en aquesta tercera edició.
Aquesta iniciativa del Consorci de Museus treballa amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional mitjançant un programa amb formació, promoció de la seua producció artística i generació de projectes col·laboratius que fomenten la creació de col·lectius artístics. El projecte DAR acaba de ser reconegut per Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) com el millor projecte de l’any, juntament amb La Documental Edicions.
Després de la celebració de la primera edició del projecte DAR a la Mancomunitat de la Serrania, a la província de València, i la segona a la Mancomunitat del Comtat i l’Alcoià, el projecte es dirigeix a la província de Castelló per a impulsar nou artistes de l’Alt Palància: Julia Dobón, Melina Herrero, Loreto Lopezamo, Sara Nogués, Cristina Perelló, Meluca Redón, Valentina Romero, Bárbara Valls i Pilar Vila.
“Des del Consorci de Museus contribuïm a la vertebració territorial per mitjà de la creació artística, generant projectes que atenen diferents necessitats culturals, al mateix temps que ens esforcem per continuar avançant en matèria d’igualtat de gènere i enfortiment de les àrees perifèriques”, ha assenyalat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del CCCC.
Suport a les dones artistes de l’Espanya buidada
El projecte DAR naix amb l’objectiu de treballar amb dones artistes rurals per a impulsar el seu desenvolupament personal i professional, oferint-los suport, acompanyament, formació i visibilitat per mitjà de la seua plataforma digital i en diferents mitjans de comunicació. “Ser dona, artista i residir en un medi rural suposa una triple dificultat per a desenvolupar-se professionalment”, ha indicat la directora del projecte, Clara Albacete.
En aquesta tercera edició, les artistes participants treballen les disciplines de dibuix, pintura, muralisme, ‘collage’, art urbà, il·lustració, art digital, ceràmica i escultura.
Tres avantprojectes col·laboratius
Un altre dels objectius del projecte DAR és fomentar la generació de xarxes de col·laboració per mitjà de projectes comunitaris. En aquesta tercera edició del projecte, les artistes DAR, dividides en tres grups de treball, han desenvolupat tres avantprojectes col·laboratius que es presentaran dijous, amb l’objectiu de continuar desenvolupant-se amb la col·laboració d’entitats o empreses patrocinadores.
Les artistes Meluca Redón, Melina Herrero i Valentina Romero proposen un avantprojecte per a la producció d’una sèrie de peces inspirades en relats de la població local que seran exposades en un punt conegut del territori i les reproduccions del qual es mostraran també en l’espai públic d’un municipi.
D’altra banda, Julia Dobón, Pilar Vila i Bárbara Valls treballen en la generació de xarxes per a connectar el teixit associatiu local mitjançant el desenvolupament d’una producció artística col·lectiva en què els mateixos creadors seran els membres d’algunes associacions de la comarca. Posteriorment, les obres seran exposades en un dels municipis de la Mancomunitat de l’Alt Palància.
Finalment, Cristina Perelló, Loreto Lopezamo i Sara Nogués han conceptualitzat un taller de participació ciutadana en què es promoga l’expressió i la creativitat, en què la música i la dansa serviran per a ambientar l’espai i propiciar la proactivitat. Els participants intervindran en un suport que finalment es convertirà en una gran obra pictòrica.