La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha remarcat la importància de continuar col·laborant amb autors i autores de la província per a difondre la cultura de Castelló
El saló de recepcions de la Diputació de Castelló ha acollit la presentació de quatre llibres que han sigut editats pel Servei de Publicacions i els títols de les quals són: Teatre de tradició betlemera als pobles castellonencs, de Fàtima Agut i Clausell; Ms. Francisco del Vayo y Monzón. Presbítero y Racionero de la Iglesia Parroquial de Sta. Águeda e Historiador de la Villa de Xérica; Memorias de la Villa de Benlloch. T. II, de José Miguel García Beltrán; i Aula de Lletres Valencianes. Revista Valenciana de Filologia.
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat la importància de dedicar recursos a publicar textos amb relació directa amb la província de Castelló, «amb la finalitat de promoure la cultura a nivell provincial i facilitar la labor a investigadors». «A més, des de la Diputació de Castelló continuarem impulsant publicacions en favor de la nostra llengua, la nostra cultura i perquè les nostres tradicions queden recollides en llibres com els que hui hem presentat», ha afegit.
Sanz ha assenyalat la importància que les institucions públiques donen suport als autors i autores de Castelló «amb la finalitat que, tant el saber popular com les investigacions dels pobles de la nostra província no caiguen en l’oblit, perquè entenem que és fonamental que aquestes obres vegen la llum perquè el coneixement sobre la nostra província no es perda».
Les publicacions que s’han presentat abasten, d’una banda, l’àmbit popular però, fonamentalment, històric i d’investigació. La primera d’elles, Teatre de tradició betlemera als pobles castellonencs, de Fàtima Agut i Clausell, tracta sobre les tradicions nadalenques del pesebre a la província de Castelló tant les actuals com de les que es té algun document històric que les relata. L’autora analitza les representacions dramàtiques que es duen a terme i com aquestes s’emmarquen en la tradició nadalenca europea i mediterrània.
La segona obra que s’ha presentat es titula Ms. Francisco del Vayo y Monzón. Presbítero y Racionero de la Iglesia Parroquial de Sta. Águeda e Historiador de la Villa de Xérica escrita originalment en 1918 pel canonge de la Catedral de Segorbe, José María Pérez Martín. Aquesta obra, que repassa la vida de Mossén Vayo, es tracta d’un facsímil de l’original i compta amb una introducció de Rosa Gómez, actual cronista de la localitat.
La tercera obra presentada es titula Memòries de la Vila de Benlloch. T. II, i el seu autor és José Miguel García Beltrán. Igual que el primer tom, escrit l’any 2016, es tracta d’un exemplar que mescla la història local de Benlloch amb una sort de novel·la costumista sobre la vida en aquesta localitat de la comarca de la Plana Alta.
L’última publicació presentada es tracta d’Aula de Lletres Valencianes. Revista Valenciana de Filologia Número 8, 2020, que anteriorment es publicava en col·laboració amb la Institució Alfons el Magnànim, de la Diputació de València, i actualment es publica en col·laboració amb la Diputació de Castelló. Aquesta revista recull el treball de l’Associació Taula de Lletres Valencianes, que va nàixer amb el propòsit de millorar l’ensenyament del valencià.