Com cada any, des de 1993, el 22 de març es commemora el Dia Mundial de l’Aigua, un dia en què es pretén crear consciència i inspirar accions per a abordar la crisi mundial de l’aigua. Enguany, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha seleccionat com a lema el concepte d’«accelerar el canvi» amb la finalitat de crear compromisos i aliances respecte a l’ús de l’aigua i el seu sanejament per a aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6 plantejat en l’Agenda 2030
L’acció ciutadana és clau per a accelerar aquest canvi, i és per això que la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I s’ha volgut sumar a la celebració d’aquest dia mitjançant un esdeveniment destinat a alumnat de secundària amb l’objectiu de sensibilitzar les generacions joves sobre la importància de l’aigua.
Després de commemorar les edicions anteriors via xarxes socials, la Càtedra ha tornat a reprendre la presencialitat mitjançant l’esdeveniment a l’Escola de Doctorat de l’UJI. L’acte ha aconseguit congregar més de 150 estudiants de 3r i 4t d’ESO de diferents centres educatius de la província.
Splai Teatre, companyia de teatre castellonenca amb més de 20 anys de trajectòria professional, ha sigut l’encarregada de conduir l’acte. Vicent Ortiz, director de la companyia, ha traslladat als assistents el lema d’enguany i ressaltat la importància de l’aigua i de la gestió sostenible d’aquest recurs.
Després d’una breu introducció, Sergio Chiva, director de la Càtedra, ha donat la benvinguda als assistents i ha presentat als ponents les intervencions dels quals pretenien aconseguir encuriosir i fomentar el coneixement dels estudiants durant les següents dues hores.
Mitjançant la seua ponència «Uses més de la que creus, hi ha menys de la que imagines», Ricardo Moure ha ressaltat la importància de l’aigua escenificant, mitjançant diferents recipients volumètrics, la disponibilitat real d’aquest recurs en el nostre planeta. A més, el col·laborador del programa de televisió Orbita Laika ha explicat el concepte de petjada hídrica amb diferents peces de roba, aliments i objectes.
Seguidament, els estudiants s’han connectat de manera remota amb Gambo (Etiòpia) per a escoltar el testimoniatge d’Iñaki Alegría, pediatra i fundador de l’ONGD «Alegria sin fronteras». El director mèdic de l’Hospital General Rural de Gambo ha explicat la labor que realitza a Etiòpia des de fa més de 10 anys i els problemes d’accés a l’aigua als quals s’enfronten als països subdesenvolupats.
Després d’un breu col·loqui amb Iñaki Alegría, els estudiants de l’IES Francesc Ribalta de Castelló, Nuestra Señora de la Consolación de Vila-real i IES Francesc Tàrrega de Vila-real, han realitzat una xicoteta activitat de trasllat d’aigua amb bidons per a intentar experimentar les dificultats a les quals s’han d’enfrontar, especialment dones i xiquetes, per a proveir d’aquest recurs vital a la seua família.
Per a finalitzar les ponències, Sergi Selma, professor i membre del grup d’investigació «Educació, Patrimoni i Investigació en Ciencies Socials (EPiCS)» de l’UJI, ha explicat el projecte «H2OMap: aprenentatge innovador mitjançant la cartografia del patrimoni hidràulic». Un projecte ERASMUS+ KA2, cofinançat per la Unió Europea, que coordina la Càtedra i en el qual participen instituts i universitats d’Itàlia, Portugal i Espanya. Durant la ponència s’ha mostrat la plataforma desenvolupada per a explicar la història del patrimoni i espais hidràulics de Castelló de la Plana.
Per a concloure l’acte, Sergio Chiva i Vicent Ortiz han animat l’estudiantat a utilitzar l’aigua de manera responsable en la vida quotidiana.
La Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I va nàixer en 2015 amb el propòsit de fomentar la formació, la investigació, la difusió de coneixement i la R+D en la gestió del cicle integral de l’aigua, facilitant la col·laboració entre l’àmbit professional i el docent.