Són diversos els cineastes que han quedat corpresos de l’idíl·lic plató que suposa Benicàssim des que Berlanga ho fera fa este 2024, 70 anys
La ciutat de Benicàssim presenta en Fitur 2024 la nova edició de la recreació modernista Belle Époque que cada any atrau a la ciutat mediterrani a milers de persones el primer cap de setmana de setembre. Esta 13a edició se centrarà en el cinema de principis del segle XX amb motiu del 70é aniversari de la gravació de la pel·lícula del director de cinema, Luis García Berlanga, Nuvi a la vista en 1954, sent el punt de partida de moltes altres gravacions que han arribat fins als nostres dies.
“Benicàssim Belle Époque és un esdeveniment que ha anat adquirint rellevància i prestigi des de la seua posició pionera com a esdeveniment modernista a la Província de Castelló i que recreem cada mes de setembre complint amb l’objectiu de mantindre viu el pols turístic a final d’estiu, aconseguint desestacionalitzar la nostra típica oferta de sol i platja”, ha destacat l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, en la presentació del cartell de l’edició 2024 de Benicàssim Belle Époque a la sala de premsa de l’estand de la província de Castelló en Fitur.
Marqués ha afegit sobre la trobada modernista, com “Benicàssim s’ha convertit en el millor dels escenaris modernistes, perquè la història i l’art es respiren en cada racó de la costa benicassuda, gràcies a la construcció de finals del segle XIX i principis del segle XX, d’un entramat de 52 viles, residències d’estiu de la burgesia valenciana que van fixar la seua mirada a les nostres platges per a prendre aquells banys terapèutics de mar, donant origen a una destinació turística com hui és Benicassim”.
El caràcter amable de la ciutat al costat dels seus espectaculars recursos naturals i arquitectònics inigualables han fet de Benicàssim escenari de cinema i literatura al llarg dels anys. Berlanga va suposar un punt d’inflexió amb el seu Nuvi a la vista en 1954, va ser el director Luis García Berlanga qui va descobrir al gran públic la meravellosa platja de Benicàssim. Una comèdia d’amor protagonitzada per Josete Arno i Jorge Vico i coescrita també per Juan Antonio Bardem i Edgar Neville al costat del llavors jove Berlanga.
Dos anys després, en 1956, Pedro Lazaga va triar el balcó dels déus, perquè el protagonista de “La vida és meravellosa” descobrira per primera vegada la mar. La pel·lícula va ser protagonitzada per German Cobo i Elena Espejo. En 1999, la platja de Voramar i les seues viles, van ser escenari del rodatge de la pel·lícula “Segona pell” del director Gerardo Vera i protagonitzada per Javier Bardem, Jordi Mollá i Ariadna Gil.
També en la dècada dels 90, Vila Victoria va cobrar protagonisme cinematogràfic convertint-se en l’escenari del rodatge de la sèrie sobre la vida de Vicente Blasco Ibáñez per a Televisió Espanyola. Una peça també dirigida pel mateix Berlanga. Les viles han sigut escenari d’altres rodatges com la webserie “Passeig Coloma” del director, Pablo Granell. Esta ficció de curta duració i gravada en 2013, va recrear les viles en la seua època més florent.
En 2016, Vila Elisa i la platja de Voramar van ser l’escenari d’una nova trobada amb el cinema. En este cas, el director Miguel Bardem, va triar este enclavament per a gravar la tvmovie “22 Ángeles” protagonitzada per Maria Castro, Pedro Casablanca i Octavio Pujades. El cinema i el glamurós passeig Pilar Coloma i la ciutat de Benicàssim seguixen perquè un idil·li sol comparable a un dels romanços que a tants espectadors han fet delectar-se enfront de la pantalla gran.
En 2019, Icíar Bollaín, va triar la llum i l’alegria de viure de Benicàssim per a impregnar-la en un film La boda de Rosa protagonitzada per Candela Peña que va ser nominada al Goya a millor actriu protagonista per esta pel·lícula. Encara per estrenar, en el passat 2023, el director valencià Javier Polo va gravar a la ciutat la seua pel·lícula ‘Xicotets Calvaris’, que s’estrenarà a mitjan 2024, protagonitzada per Enrique Arce i Javier Coronas.
En este temps també ha sigut inspiració per a la literatura, Megan Maxwell, considerada una de les millors escriptores de novel·la romàntica, recrea la seua obra “Fins que isca el sol”, en la qual Maxwell dona forma a amors d’estiu, somnis i il·lusions inspirats a Benicàssim.