La presidenta Marta Barrachina anuncia la distinció a la càtedra per la seua gran labor per promoure i liderar activitats d’investigació, formació i difusió de coneixements vinculats als beneficis de l’activitat física en els pacients oncològics
La Diputació de Castelló reconeixerà a la Càtedra d’Activitat Física i Oncologia de la Universitat Jaume I amb el mèrit a la Innovació en el Dia de la Província. Així ho ha anunciat la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, després de la trobada que ha mantingut este migdia amb el director de la càtedra, Eladio J. Collado i la coordinadora, Elena García.
La Càtedra d’Activitat Física i Oncologia va nàixer al novembre de 2021 a la Universitat Jaume I de la mà de la Fundació José Soriano Ramos i la Fundació Le Cadó, al servei de la societat de la província de Castelló. Una càtedra pionera a Espanya i que té com a objectius generals el foment de la docència, la investigació, la difusió del coneixement i la innovació a l’àmbit de l’activitat física i l’oncologia així com el servei assistencial.
La presidenta de la Diputació de Castelló ha posat en valor el gran treball que realitzen des de la càtedra, “un treball que implica innovació per totes les tècniques que es practica en els pacients, però també una gran vocació de servei”. Sobre aquest tema, Marta Barrachina ha incidit en la important ajuda prestada als pacients oncològics “mitjançant els tractaments i teràpies durant les diferents etapes del càncer però, al mateix temps, per eixe important treball per transmetre complicitat, força i lluita per a tirar avant i superar la malaltia i tot el que ella arrossega”.
La pràctica regular d’exercici físic ha demostrat ser beneficiosa per als pacients oncològics, contribuint a millorar el seu estat físic, emocional i psicològic abans, durant i després dels tractaments. En eixe sentit, l’objectiu principal de la investigació que desenvolupa la Càtedra és demostrar l’eficàcia d’instaurar per als pacients oncològics programes d’exercici físic regulat i dirigit com una estratègia no farmacològica de primera elecció pels seus beneficis complementaris en el manteniment de la massa, la força i la qualitat muscular, la densitat mineral òssia, els biomarcadors de risc cardiovascular, i tot això lliure d’efectes adversos. Un projecte amb un gran impacte soci-sanitari ja que els seus beneficis es relacionen amb els àmbits físic, psicològic i social de pacients de càncer de la província de Castelló.
La primera presidenta de la Diputació ha incidit en el gran impacte social que té la càtedra i la seua importància “per a millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania”. Per tot, la Càtedra d’Activitat Física i Oncologia de l’UJI rebrà el pròxim 27 de setembre el mèrit a la Innovació en la gala amb motiu del Dia de la Província que tindrà lloc en el municipi de Tírig.