Exposicions, dansa, poesia, música, performances, xarrades, tallers i accions participatives cusen la posada en escena, amb el carrer com a epicentre, d’una edició “potent, emotiva i integradora”
El carrer s’impregna d’art divers. Torna la Nit de l’Art de Castelló, amb una 16a edició (10 i 11 de maig de 2024) que incorpora el Grau a la seua xarxa escènica i torna a materialitzar allò de ‘imagina i estarà’. Perquè en aquesta trobada nascuda per a acostar -i compartir- la creació artística i cultural contemporània a la ciutadania, i promocionar les diferents disciplines que l’encoratgen, hi ha de tot i per a tots.
Fins a 130 propostes, que emergeixen sobre mig centenar de punts de la geografia urbana, retroalimenten la programació de la Nit de l’Art 2024. Una edició tan “potent” com “emotiva, participativa i alegre”, explica la seua directora, Yvonne Bacas. Així defineix el leitmotiv de la cita. “La Nit de l’Art és compartir art, posant-ho a l’abast de la societat perquè, des de les emocions, puga vibrar amb qualsevol expressió artística”, indica. Exposicions, dansa, poesia, música, instal·lacions, performances, xarrades, tallers i accions participatives, disseny, rutes pel patrimoni local i fins a ‘chirigotas’ itinerants cusen una posada en escena amb el carrer com a epicentre.
“Estem molt il·lusionats amb la proposta d’enguany, i veient la presentació d’avui i la gran quantitat d’artistes que han vingut a recolzar-la, és senyal que La Nit de l’Art suscita molt interés i que serà un èxit. En la nostra estratègia de ciutat viva és el que volem promoure”, ha destacat per la seua part l’alcaldessa, Begoña Carrasco. La primera edil ha valorat molt positivament “que enguany La Nit de l’Art arribe a nous districtes com és el Grau: ens sembla fantàstic”. “Sens dubte, el 10 i 11 de maig Castelló serà art i, sobretot, tornarà a estar viva i a sentir la cultura, al costat de la ciutadania i a peu de carrer”, ha incidit Carrasco.
L’espai urbà, amb la seua extensió al Grau “gràcies a l’impuls i la implicació de la Regidoria de Cultura i la seua responsable, María España, per a fer-ho possible” -recorda la directora de la cita- és la zona zero d’aquest pols artístic que es ramifica fins a l’interior de museus (com el de la Mar del Grau o l’Etnològic de Castelló); espais
culturals (Llotja del Cànem, Menador, Espai Cultural Obert Les Aules); centres acadèmics (amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny com a exponent); galeries i tallers d’artistes; associacions i entitats socials (Amart, Botafocs o Amnistía Internacional); i racons que s’ixen dels fluxos convencionals de l’art, com el vestíbul de l’Hospital Provincial, la Casa dels Caragols, el Port, la Cambra dels Vins, l’Ovella Negra o la colla del Rei Barbut.
Abans d’iniciar rodatge, Yvonne Bacas suma un altre adjectiu: “La Nit de l’Art és integradora, tendeix la mà a poder experimentar des del pla professional a l’amateur i artesanal, i viceversa. Uneix mons, i generacions”. I basteix ponts, com el que estén enguany, per primera vegada, fins al districte marítim. Precisament el Museu de la Mar del Grau donarà el tret d’eixida a la Nit de l’Art 2024 (divendres, 11 de maig a les 17.30 hores) amb ‘Ollos cara adentro’, una performance d’iXa entorn del surrealisme d’un viatge, en moviment, pel món dels somnis.
El Grau serà punt de trobada per a altres activitats de l’edició, com el recital poètic en homenatge a Joan Baptista Campos o el concert de Montefuji Band (Moll de Costa); la proposta ‘Els Ports de l’Infern’ del col·lectiu Botafocs; la visita guiada per la història grauera de l’Associació Cultural La Barraca o la mostra permanent sobre cultura i tradicions marineres en el Museu de la Mar.
Aquesta doble jornada de democratització cultural permetrà explorar l’interior creatiu dels 18 estudis que se sumen enguany en el marc dels ‘open studios’ (El Raconet de l’Art Santi Tena, Materia Colectiva, Luis Bolumar o Beatriz Mon Estudi); i recórrer més d’una vintena d’exposicions, com les vinculades a l’Art Brut (‘Misteri dels rostres’, d’Iñaki Horta Ciriza); el diàleg transversal per la història de l’art que proposa José Enguídanos en ‘Paisaje mental de lo insólito’; o l’experiència artística en salut mental, titulada ‘Mensaje en una botella’, que acostaran al vestíbul de l’Hospital Provincial Rosana Asensio i Laura Cerezo al costat de pacients de teràpia ocupacional.
Iniciatives de perfil integrador com el que exhibeix l’espectacle-taller ‘Diversos’, una proposta innovadora i interactiva que fusiona la dansa inclusiva amb la connexió emocional. A ella s’uneix a més un llistat ingent de tallers sobre temàtiques tan dispars com l’estampació de gravats, cianotípia, impressió botànica, fotografia o escriptura creativa; i xarrades, de nou amb l’Art Brut com a eix.
A la transformació de la ciutat en una extensa galeria a l’aire lliure contribuiran el Mercat de les Arts de l’EASD; la dansa de l’alumnat del Conservatori Professional de Dansa de Castelló (amb la seua proposta ‘En busca del agua’) o la dansa interactiva de l’espectacle ‘Game over’, en el qual el públic dirigeix a la intèrpret a través dels comandaments d’una videoconsola. També les corals; sessions de dj’s; l’art en viu d’Ana Vernia; les rutes per la història del cinema a Castelló i per les fites artístiques del parc Ribalta; o la ‘chirigota’ itinerant d’Acadèmia 3×4.