La localitat de l’Alt Palància desplegarà el divendres 2 i dissabte 3 d’agost de 2024 un programa que conjuga música, tallers, intervencions pictòriques, dansa, moda i ‘performances’
El “període expansiu” en el qual es troba la Nit de l’Art -amb 16 edicions a la seua esquena a Castelló- i el repte de voler continuar explorant nous espais culturals “més enllà dels circuits habituals”, sumat a un “feeling personal” amb l’entorn i el seu cercle artístic i el suport de tot un poble, expliquen la fórmula que ha aplanat el camí cap al segon aterratge de la Nit de l’Art a Jérica.
La xicoteta localitat de l’Alt Palància, de 1.800 habitants, repeteix experiència amb l’art i desplegarà el divendres 2 i dissabte 3 d’agost de 2024 un programa que conjuga art, música, tallers, dansa, moda i performances a parts iguals amb el repte intrínsec de la cita de “sorprendre i emocionar”. De reflectir que la cultura “no té barreres” i que des del seu perfil “tolerant, divers, inclusiu i amb valors, ha d’arribar a tots els racons, a totes les persones”.
Així ho explica Yvonne Bacas, directora de la Nit de l’Art i coordinadora, des de l’Associació d’Art Contemporani de Castelló (Asaco) de la trobada de Jérica, impulsada des de l’ajuntament i amb la col·laboració de la Sociedad de Montes de Jérica, de Carmelo Ezpeleta i de la Diputació. Una col·laboració que s’estén a tot el teixit associatiu i cultural del poble, des de l’Associació de Campaners a l’Associació de Dones, col·lectius com El Socós, la Societat Musical Cultural Otobesa de Jérica, la comissió de festes, l’Associació de Familiars d’Alumnes del Centre Rural Agrupat Palància-Millars o RuralArte, entre altres entitats. “La resposta l’any passat va ser enorme. Si la Nit de l’Art té èxit és perquè, a més de bones propostes artístiques, té darrere a una ciutadania que secunda absolutament el projecte”, afig Bacas.
Vint-i-cinc accions en més d’una desena d’espais –“i molt de carrer”, matisa la coordinadora- i quasi 24 hores de vida entorn de l’art consecutives defineixen la programació de la Nit de l’Art de Jérica 2024. Intervencions pictòriques participatives com les dels col·lectius Mad Girls o Urban Sketchers Castelló; performances de dansa com ‘Pre-Broken’, a càrrec de Juana Varela; exposicions i accions sostenibles (‘Planeta plàstic’ o ‘No hi ha planeta B’, de Tania Ansio); rondalles i visites escultòriques guiades i musicals; tallers participatius (‘Jérica te hace volar’); desfilades de moda (Lila Latorre); vermú popular amb el dj Pepe Roca al comandament i concerts (Montefuji Band) són només algunes de les parades que ofereix l’itinerant macroescenari de la Nit de l’Art de Jérica, des del Centre Sociocultural El Socós al Museu de l’Oli, l’Ajuntament, la Torre de Jérica, les places Maestro Puchades, Germán Monleón, Capuchinos o de la Libertad, el carrer Historiador Vayo o l’església Santa Águeda.
Una edició que estén la seua mirada internacional, amb la performance sonora i visual entorn de l’artesania de les ‘sonallas’ (esquellots) de l’artista de Sardenya Mónica Mura, però que torna a cavalcar ferma sobre les propostes d’artistes locals i comarcals, com Meluca Redón, Cristina Perelló o Lila Latorre, artífexs del projecte multisdisciplinar NITA, dissenyat en exclusiva per a la Nit de l’Art i que unirà a diferents exponents de l’art comarcal, i a col·lectius com RuralArte, des d’un vessant multidisciplinari i participatiu.
“Es mira poc l’àmbit rural des del pla artístic, i els qui el protagonitzen estan fent una labor importantíssima sense moure’s del seu poble, reivindicant des de l’espai on desenvolupen les seues propostes, molt atrevides i amb repercussió important fora. Si alguna cosa plasmen les i els artistes que treballen en entorns rurals, és que el rural no equival a entossudiment. L’espai rural també exporta art”, postil·la Yvonne Bacas.
Per a la pintora i il·lustradora local Meluca Redón, que cites com La Nit de l’Art “arriben a entorns fora dels circuits habituals és una passada, la gent dels pobles tenim dret a l’accés a propostes culturals interessants. A més, l’escena artística de la comarca està en un bon moment”, diu.
En el mateix sentit s’expressa José Miguel Ros, regidor de Cultura a l’Ajuntament de Jérica: “És fonamental acostar la cultura al medi rural, des de diferents disciplines artístiques i pensant en totes les generacions”. “Les expectatives d’aquesta edició són molt bones, donada la resposta de l’any passat, que va ser molt, molt positiva; sense oblidar l’impacte que té un esdeveniment així sobre el nostre municipi, sobre el seu teixit turístic, comercial i hostaler”, afig.