La cultura expositiva a Benicàssim té un nom en comú a partir de hui: Tàpies. L’Ajuntament de Benicàssim, a través de la regidoria de Cultura, ha organitzat una exposició dedicada a l’obra gràfica d’un dels principals artistes contemporanis espanyols del segle XX, Antonio Tàpies (Barcelona, 1923-2012). I, per primera vegada, ho fa dividint el discurs en tres seus expositives de manera simultània: Vila Elisa, el Centre Cultural Melchor Zapata i la Sala Escena; “una ocasió única que tenim veïns i visitants per a conéixer al Tàpies gravador, els objectes quotidians del seu personal univers i l’escriptura pictòrica; una aposta ambiciosa amb la qual podrem gaudir del geni català”, ha comentat l’alcaldessa, Susana Marqués, qui ha afegit que “aquesta triple exposició forma part de l’aposta que mantenim des de l’Ajuntament de Benicàssim per una cultura de qualitat que ens projecta com a referents i a través de la qual les nostres sales ja han acollit obra de Barceló, Picasso, Ripollés, Melchor Zapata o Bolumar, entre altres”
La triple inauguració ha tingut lloc aquesta vesprada i fins a Benicàssim s’ha desplaçat la comissaria de l’exposició, Antonella Montinaro, que ha realitzat un recorregut guiat a tots els assistents.
La mostra s’ha configurat a partir de tres blocs: ‘Tàpies i el gravat’ en Vila Elisa, ‘Escriptura’ en Sala Escena i ‘Els objectes de l’entorn quotidià’ en el Centre Cultural Melchor Zapata. “En Vila Elisa l’espectador pot descobrir l’univers del gravat”, ha indicat el regidor de Cultura, Javier Alonso, qui ha informat a més que “Antonio Tàpies és l’encarregat de recollir el testimoni de Miquel Barceló l’obra exposada del qual en Vila Elisa durant dos mesos va rebre 4.250 visites, una xifra que confirma que Benicàssim manté el pols cultural pel qual és conegut”.
L’obra gràfica de Tàpies s’assembla, quant al seu caràcter i el seu desenvolupament, amb la seua pintura i escultura, ja que l’enfocament artístic és, fonamentalment, el mateix: un treball personal, on prima una escriptura basada en símbols i signes, en el qual apareixen gargots, parts del cos, números o lletres impossibles en una grafia, exclusivament, material. L’artista ha treballat sempre la litografia i l’aiguafort, encara que combinant diferents tècniques additives. Sovint construeix un relleu escultòric sobre superfícies convencionalment planes, generant una notable tactilitat que es correspon amb el seu treball en la pintura i que va dirigida, tant a les gemmes dels dits, com als ulls.
En la seu de la Sala Escena s’aborda l’estreta relació entre l’artista i l’escriptura. Missatges secrets i ambigüitats de significat sustenten l’escriptura, com a manuscrita, que Tàpies empra en qualitat de component estructural. L’espectador podrà apreciar la seua escriptura pictòrica, practicada de diverses maneres en lletres, paraules i textos críptics; en una creu amb forma de “X”, i les seues nombroses permutacions, o els seus inicials “A” i “T”, on el traç es converteix en cal·ligrafia.
Finalment, el públic té una nova aproximació a l’obra del geni català en el Centre Cultural Melchor Zapata. Antoni Tàpies sempre es va interessar pels materials no convencionals per a crear les seues obres. En aquest espai es convida a mirar des d’una nova perspectiva els objectes que ens envolten, per a entendre el seu interés per la utilització d’utensilis banals i comuns. L’artista va representar nombrosos objectes del seu entorn quotidià en la seua obra. El seu repertori estava format per elements tan concrets com tisores, peces de vestir, coberts, mobles, trossos de corda, collages fets amb objectes o, fins i tot, els seus contorns gravats. Aquesta seu completa la lectura de l’exposició amb un audiovisual.
L’exposició ‘Tàpies. Obra gràfica’ podrà visitar-se fins al pròxim 11 de setembre en horari de dijous a diumenge de 18.00 a 21.00 hores i durant els mesos de juliol i agost de dimarts a diumenge de 18.00 a 21.00 hores. Així mateix, el consistori ha previst visites guiades a càrrec de la crítica d’art Patricia Mir, en les següents dates: Vila Elisa el 30 de juny, 26 de juliol i 1 de setembre a les 20.00 hores i Sala Escena-CC Melchor Zapata 28 de juliol i 8 de setembre, a les 20.00 hores. Els interessats a acudir a alguna de les visites guiades programades han de realitzar reserva prèvia acudint a la Biblioteca Municipal, a través del telèfon 964300962 (ext.268) o al correu electrònic biblioteca@benicassim.org.