El secretari autonòmic ha valorat els 95 milions d’euros pressupostats per a Turisme Comunitat Valenciana en 2023
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha valorat els prop de 95 milions d’euros que el Consell ha pressupostat per a Turisme Comunitat Valenciana en el projecte de la Llei de pressupostos de la Generalitat per a 2023.
En concret, el pressupost per a l’exercici 2023 de Turisme Comunitat Valenciana ascendeix a 94.995.000 euros, la qual cosa suposa un increment del 5,15 % respecte a l’exercici anterior.
Francesc Colomer ha assenyalat que els pressupostos de 2023 en matèria turística “tracten de comprendre l’entorn de la situació del sector”. Així, ha recordat que el sector turístic “ve de patir moltíssim per la pandèmia i ara suporta una inflació que colpeja directament el cor de l’empresa turística”, encara que ha recalcat que es tracta d’un “sector bàsic per a la vida i la salut de les persones, i també fonamental per a l’economia i la generació d’ocupació”.
El titular de Turisme ha insistit que el pressupost de 2023 pretén “consolidar un model de corresponsabilitat i de codecisió amb el sector publicoprivat en l’àmbit de la promoció, la intel·ligència de mercats, l’enfocament de la formació de la manera més encertada possible, l’impuls a la qualitat certificada i la millorara del producte”.
Així, en 2023 el pressupost destinat al màrqueting col·laboratiu s’incrementa un 46,2 % respecte a aquest exercici, amb l’objectiu d’impulsar convenis de col·laboració turística amb diverses associacions i entitats per a promocionar els productes turístics de la Comunitat Valenciana.
Colomer també ha insistit que amb aquest pressupost “vertebrem el territori de la manera més sensata a possible, tenint en compte on està el pes del sector”, i ha assenyalat que recull més partides en les zones afectades pels recents incendis forestals.
Continuïtat Bo Viatge i impuls a l’Imserso
Els pressupostos de Turisme per a 2023 preveuen la continuïtat del Bo Viatge a través del programa Viatgem CV, una iniciativa enfocada a dinamitzar el sector turístic i oferir a la ciutadania la possibilitat de conéixer el territori.
Colomer ha recalcat que “persisteix el programa del Bo Viatge amb més força que mai”, i ha explicat que, en 2023, Turisme destinarà un pressupost de 15 milions d’euros per al programa Viatgem CV, amb els quals s’espera generar més de 40.000 reserves.
Aquest programa, des que es va posar en marxa, ha generat un impacte superior als 42 milions d’euros, “a més de contribuir a mantindre oberta l’oferta turística de la Comunitat Valenciana i el manteniment de l’ocupació que s’hi vincula”, segons Colomer.
Turisme també continuarà amb la línia d’ajudes per al programa Imserso 2023. En concret, s’han pressupostat 5 milions d’euros amb l’objectiu que prop de 150.000 persones majors “continuen gaudint de l’oferta turística” de la Comunitat Valenciana.
Incendis forestals
El pressupost de Turisme Comunitat Valenciana també preveu inversions per a les àrees afectades pels incendis forestals de l’estiu passat en les zones de Bejís i de la Vall d’Ebo.
En concret, la zona de Bejís rebrà 600.000 euros en tres anys a través de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Palància, 200.000 dels quals es destinaran en 2023. També s’impulsarà el Pla de dinamització i governança turística dels Serrans, dotat per als pròxims tres anys amb 300.000 euros (70.000 euros en 2023).
La zona de la Vall d’Ebo comptarà amb tres plans diferents a través dels quals rebrà inversions per import de 900.000 euros. Així, a través de la Mancomunitat de Serveis Socials i Turisme de Pego, l’Atzúbia i les Valls, es destinaran 500.000 euros (160.000 euros en 2023); a través de la Mancomunitat Cultural Marina Alta es preveu destinar per als pròxims tres anys un total de 210.000 euros (50.000 en 2023), i, a través de la Mancomunitat El Xarpolar, també es destinaran en els pròxims tres anys 190.000 euros (60.000 pressupostats en 2023).
Reforç de les ajudes a festivals
Els pressupostos de Turisme Comunitat Valenciana també preveuen un reforç de convenis per a la transformació dels festivals en la seua evolució cap a la sostenibilitat i la digitalització, per a la qual cosa es destinaran 1,7 milions d’euros.
Cal assenyalar que, per mitjà d’aquests convenis de col·laboració amb les associacions musicals, es podrà invertir en infraestructures i eines enfocades a consolidar el projecte de festivals intel·ligents, en tecnologia orientada cap a la sostenibilitat, la qualitat i l’eficiència d’aquests esdeveniments.
D’altra banda, en 2023 també s’impulsaran els 16 plans nous de sostenibilitat turística en destinació de 2022, a través dels fons Next Generation, que se sumen als 11 que ja estan en marxa actualment i tenen una inversió que ronda els 150 milions cada any.
En aquest sentit, Colomer ha explicat que “sincronitzem aquest pressupost ordinari amb els fons Next Generation per a l’impuls en la transformació cap a la sostenibilitat i, també, la transformació digital, la intel·ligència artificial i l’ingrés absolut d’aquest sector en l’economia del coneixement”.