L’exposició, comissariada per Miguel Arráiz i José Francisco Carsí, pot visitar-se fins al 28 d’abril al Centre del Carme
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) repassa algunes de les més importants festes entorn del foc en la geografia valenciana amb l’exposició ‘Foc-Festivitats del foc a la Comunitat Valenciana’, que pot visitar-se a la sala Contraforts del Centre del Carme de Cultura Contemporània fins al 28 d’abril.
El foc és l’element vertebrador de la mostra, comissariada per Miguel Arráiz i José Francisco Carsí Navarro, que recorre set de les festivitats més representatives de la Comunitat sense aprofundir en altres aspectes diferencials de cada una de les festes sinó com a element que unix totes les poblacions: la Foguera de Canals, la Santantonà de Forcall, la Matxà de Vilanova d’Alcolea, la Cordà de Paterna, els Fatxos d’Onil, les Fogueres d’Alacant i les Falles de València.
Es tracta d’una mostra que posa el focus en la gran quantitat de festes entorn del foc que hi ha a la Comunitat Valenciana, que fan el territori mereixedor de considerar-se la capital mundial de les festes del foc. Així mateix, ressalta el paper del foc com a essència primigènia de la celebració, de l’efímer, del pas inexorable del temps, que any rere any es repetix en les nostres festivitats.
El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que ‘Foc’ és una producció del CMCV amb la participació de la Fundació del Disseny i A Punt, “en una setmana tan especial per a València com la de Falles”.
“En la mostra es reunixen imatges i objectes que ens oferixen una panoràmica de les festes de la Comunitat Valenciana que tenen el foc com a protagonista, a més, amb la mostra complim, al mateix temps, amb la Llei de patrimoni en el seu vessant de difusió i divulgació, en este cas del patrimoni immaterial”, ha afegit.
Per la seua part, el comissari de la mostra, Miguel Arráiz, ha assenyalat que el patrimoni festiu entorn del foc de la Comunitat Valenciana “és molt més que les Falles i les Fogueres. Som un territori vertebrat per festivitats entorn del foc que, a més, recorren tot el calendari. Donar a conéixer este patrimoni en què moltes de les seues manifestacions són desconegudes pel gran públic és necessari per a ser conscients que la nostra regió és la Capital Mundial de les Festes del Foc”.
Així mateix, ha assenyalat que este projecte “és tan sols l’inici d’un treball de recerca que pretén posar en context respecte a la resta de celebracions entorn del foc de la resta del món el nostre ric patrimoni festiu”.
José Francisco Carsí, també comissari d’esta exposició, ha destacat que s’ha comprovat, en el marc d’una investigació més àmplia, que abasta celebracions ígnies a tot el món, que “l’arc mediterrani, i especialment la Comunitat Valenciana, atresora una gran riquesa cultural pel que fa a les festes del foc”.
“Recorrent el seu territori de nord a sud, esta exposició presenta una variada selecció de festes en les quals el foc és el cim o el pretext d’una celebració: des de les tradicionals fogueres, en les seues múltiples formes (Canals, Forcall, Vilanova d’Alcolea), fins a l’escultura artística (València, Alacant), passant per la pirotècnia (Paterna) o l’artesania minuciosa (Onil)”, ha indicat.
Fotografies i objectes
‘Foc-Festivitats del foc a la Comunitat Valenciana’ presenta una selecció de fotografies de José Jordan, Josep Gil, Javier Sancho, Cessar Camañas, Álex Domínguez i Vicente Guill, així com una peça audiovisual i diversos objectes com una maqueta de la foguera de Canals, un casc i caixa de la Cordà de Paterna, o vestimentes de botarga o dimoni de Forcall, entre altres elements, que oferixen una xicoteta mostra de la inabastable quantitat de festivitats entorn del foc que vertebren la Comunitat i el nostre calendari.
El foc és l’element de la naturalesa que més ha fascinat l’ésser humà al llarg de la història, tant en l’àmbit místic com religiós. Eix central de moltes celebracions en el món, el significat de cada foc ha sigut i continua sent un interrogant de gran interés per a filòsofs, etnòlegs i curiosos.
Els orígens de moltes d’estes festivitats es distribuïxen al llarg del calendari, generalment en funció del moviment del sol, encara que posteriorment, moltes s’han vinculat a manifestacions religioses, fins a arribar a l’actualitat. Sense oblidar l’aspecte purificador del foc, que també és origen de moltes d’estes tradicions.