La xifra total de danys per les inundacions, que engloba la indústria cultural i patrimoni, ascendix a 153.300.000 euros, segons l’avaluació de la Secretaria Autonòmica de Cultura
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha sol·licitat al ministre Ernest Urtasun, desgravacions fiscals, recursos urgents i 15 milions d’euros per a llançar un bo cultural, mesures totes amb les quals impulsar la recuperació del sector després de la riuada del passat 29 d’octubre.
En la trobada, en la qual també han participat la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; el director general de Cultura, Miquel Nadal; la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso; i el diputat de Cultura de la Diputació de València, Francisco Teruel.
Rovira ha agraït la col·laboració de l’equip tècnic del Pla nacional d’emergències i gestió de riscos en patrimoni cultural, que, amb la coordinació de la Secretaria Autonòmica de Cultura i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), estan col·laborant en les tasques d’emergència en béns culturals.
Rovira, en exercici de les competències exclusives de la Generalitat sobre cultura, patrimoni històric, artístic, monumental i arquitectònic, ha sol·licitat a Urtasun la urgent posada a la disposició de la Generalitat per part del Govern d’Espanya de fons i recursos per a atendre l’emergència en la qual es troben el patrimoni cultural i els sectors culturals dels municipis afectats.
En este sentit, el conseller d’Educació ha transmés al ministre Urtasun que, des del començament de la tragèdia, la Conselleria, a través de la Secretaria Autonòmica de Cultura, ha estat en permanent contacte amb els sectors afectats per a conéixer de primera mà l’abast dels danys i coordinar iniciatives que donen resposta a les seues necessitats a curt termini.
Durant la reunió s’ha entregat al ministre un document que arreplega una primera estimació de l’import requerit per a la recuperació i reactivació de la cultura valenciana a través de la posada en marxa d’un pla de xoc.
La xifra total engloba tant la indústria cultural (arts visuals i plàstiques sector del llibre, sector editorial, arts escèniques i sector musical), per un import de 94,8 milions, així com el sector audiovisual (5 milions d’euros) i patrimoni (43,5 milions), xifra a la qual cal afegir 10 milions més de bo cultural de la feta en una primera estimació, per la qual cosa ascendix a 153.300.000 euros.
L’import aconseguit resulta de la informació arreplegada des de la Secretaria Autonòmica de Cultura mitjançant els canals habilitats, així com de la projecció de les afeccions a curt termini. Es tracta d’un document viu, en evolució, ja que gran part de la població afectada encara no està en disposició de comunicar els danys. En definitiva, se subratlla la importància de disposar, com més prompte millor, de recursos per a la recuperació de les indústries i professionals culturals i el patrimoni de la Comunitat Valenciana danyats després de la riuada.
Amb la finalitat de pal·liar el descens d’activitat de les indústries culturals i creatives, Rovira ha instat el Govern d’Espanya, a través del Ministeri de Cultura, a implementar desgravacions fiscals extraordinàries homologables amb les d’altres comunitats autònomes com el País Basc o Canàries. D’altra banda, ha comunicat la petició de bonificacions fiscals extraordinàries en els trams autonòmics i estatal per als projectes de mecenatge cultural en els municipis afectats per les inundacions.
Les indústries culturals i creatives representen el 4 % del PIB de la Comunitat Valenciana, a més de contribuir decisivament al benestar social i anímic de la població, per la qual cosa la seua reactivació és un component vital per a la recuperació. Sobre este tema, el conseller també ha sol·licitat recursos per a la creació d’un bo cultural per a la població dels municipis afectats per import de 15.000.000 euros, que permeta potenciar el consum de béns culturals.
Quant a mesures solidàries, tots els centres, museus i espais escènics dependents de la Secretaria Autonòmica de Cultura han habilitat una fila zero en les seues instal·lacions. Rovira ha proposat al ministre Urtasun que s’adopte la mateixa mesura en els museus i espais escènics dependents del Ministeri.
Finalment, el conseller ha instat el ministre a mantindre un diàleg continu entre les administracions per a agilitzar la consecució dels recursos i la ràpida disposició d’estos i a treballar de manera conjunta en la consecució de recursos de la Unió Europea i altres organismes internacionals.
El conseller ha transmés al ministre que, “ara més que mai, el Govern d’Espanya ha de corregir sense excuses l’infrafinançament històric i injust que patix la Comunitat Valenciana”. “El patrimoni cultural i la indústria cultural i creativa són una part fonamental de la nostra societat, del que som i del que representem dins i fora de les nostres fronteres”, ha assenyalat.
Per això, ha ressaltat que “confiem que el Ministeri de Cultura estarà a l’altura de l’emergència produïda per la riuada, amb greus conseqüències en el nostre patrimoni cultural i la nostra indústria cultural i creativa que requerixen una resposta immediata en el marc de les competències institucionals”.