La institució provincial organitza una jornada baix el títol ‘Una Mirada des de la Igualtat’ per a celebrar el Dia internacional del Llibre i posar en valor el paper de la dona en la literatura. “Les dones escriptores han exercit un paper fonamental en l’evolució de la literatura”, destaca la diputada d’Igualtat i Publicacions, Marisa Torlà
La institució provincial organitza una jornada baix el títol ‘Una Mirada des de la Igualtat’ per a celebrar el Dia internacional del Llibre i posar en valor el paper de la dona en la literatura. “Les dones escriptores han exercit un paper fonamental en l’evolució de la literatura”, destaca la diputada d’Igualtat i Publicacions, Marisa Torlà.
La Diputació Provincial de Castelló s’ha sumat a la commemoració del Dia internacional del Llibre i ha organitzat una jornada baix el títol ‘Una Mirada des de la Igualtat’ per a analitzar la connexió entre llibres i el treball de les dones escriptores.
“Amb la seua capacitat per a narrar històries profundes i emotives, les escriptores han il·luminat aspectes de la societat que, durant molt de temps, van quedar relegats a un segon pla”. Així s’ha dirigit la diputada d’Igualtat i Publicacions de la Diputació, Marisa Torlà, durant la jornada que s’ha dut a terme hui en el Saló de Recepcions de la institució provincial amb motiu del Dia del Llibre.
Amb esta jornada, la Diputació de Castelló s’ha marcat l’objectiu de visibilitzar el paper de la dona en la literatura per a aconseguir una societat més justa i igualitària. La institució provincial, a través de les àrees d’Igualtat i Publicacions que dirigix la diputada Marisa Torlà, aposta per la visibilització de les escriptores de Castelló i de la resta de dones que al llarg de la història han escrit un paràgraf.
I mostra d’eixa aposta per part de la institució provincial són els 78 llibres que han comptat amb dones entre els seus autors i que s’han publicat per esta Diputació des que esta institució va començar a publicar fa al voltant de 40 anys. “Les dones escriptores han exercit un paper fonamental en l’evolució de la literatura, aportant una riquesa de veus i perspectives que desafien el convencional”, ha destacat Marisa Torlà.
Així doncs, durant la jornada, que ha comptat amb una taula redona baix el nom ‘Les dones i els llibres’, s’ha enaltit el paper de la dona en la literatura i s’ha comentat sobre la igualtat entre dones i home en l’àmbit de la cultura. En este sentit, la diputada provincial ha posat l’accent que “la cultura és una ferramenta fonamental per a incentivar el canvi social que necessitem per a construir una societat més igualitària”.
Els assistents han conegut, a través de la veu de la dona, les experiències que han viscut diferents escriptores, des de la lluita per la igualtat de drets fins a l’exploració de la identitat i les complexitats de les relacions humanes. “El talent d’estes autores ens convida a qüestionar, a reflexionar i a connectar-nos amb emocions i realitats que ressonen en cadascuna de les presents en la jornada”, ha ressaltat la diputada d’Igualtat i Publicacions.
La taula redona ha comptat amb la moderació de Lidón Sancho, escriptora des de molt primerenca edat. Al costat d’ella, ha participat com a ponent Ana María Portal, cap de la secció d’Igualtat de la Diputació de Castelló, la qual ha fet referència al paper de les dones que habiten, lligen i escriuen en el medi rural o per al medi rural.
A més, també han participat Amparo Zacarés, escriptora, investigadora i crítica d’art, qui ha incidit en la igualtat entre dones i home en l’àmbit de la cultura; Marina Gilabert, llicenciada en Filosofia i Lletres, la qual ha presentat el programa biblioteques en igualtat i, finalment, els presents han escoltat a Marta Senent, directora de Acen Editorial de Castelló, qui ha explicat el lideratge femení en el món editorial.
La diputada d’Igualtat i Publicacions ha destacat “el treball, l’esforç i el sacrifici de cadascuna d’ella” i ha incidit en què “des del Govern Provincial, que presidix Marta Barrachina, volem reconéixer i enaltir el treball de les dones escriptores, celebrem no sols el seu talent, sinó també la seua valentia per a contar històries que inspiren el canvi i enriquixen el nostre món literari”.
Perquè, tal com ha expressat la diputada provincial, “les dones escriptores han hagut de superar nombrosos obstacles per a guanyar-se un lloc en l’àmbit literari, tradicionalment dominat per homes, però malgrat estes dificultes, la seua determinació i talent els ha permés crear obres inspiradores i commovedores”.
Així ho han traslladat les mateixes escriptores al llarg de la jornada, que també ha comptat amb un col·loqui i tertúlia entre les persones assistents i les ponents, les qui han explicat el seu testimoniatge en primera persona. A més, Lidón Sancho, després de les seues paraules, ha sorprés el públic assistent amb una actuació artística.
La jornada ha conclòs amb un berenar literari en la qual tots han continuat parlant de llibres. La diputada d’Igualtat i Publicacions ha convidat a tots “a continuar llegint, escrivint i fent costat a les escriptores que continuen donant forma al nostre món literari”.