Alumnat, personal investigador i empreses i institucions de l’entorn socioeconòmic s’han donat cita a la Universitat Jaume I de Castelló per a participar en la primera jornada sobre el Doctorat Industrial sota el títol «Formació de personal investigador en empreses i administracions per a la millora de la capacitat innovadora empresarial», organitzada per l’Escola de Doctorat de l’UJI i la Generalitat Valenciana

El primer doctor amb aquesta menció, José Vilarroig Herrera, ha explicat durant la seua intervenció en el bloc d’experiències pràctiques que la realització de la tesi en el context empresarial li ha permès tenir els objectius clars des del començament; plantejar alternatives factibles als problemes que han pogut sorgir; participar en la creació de processos pràctics per a l’empresa i adquirir coneixements i habilitats per a la pràctica laboral.

Vilarroig, qui va desenvolupar la seua tesi en l’empresa FACSA sota la direcció del professor Sergio Chiva Vicent sobre el disseny i anàlisi d’un sistema de cavitació hidrodinàmica per al seu ús en estacions d’aigües residuals, ha assenyalat que també hi ha reptes que cal afrontar, com ara la necessitat d’aprendre a col·laborar amb entitats públiques i privades i adaptar-se a les seues dinàmiques o la importància de materialitzar la investigació. El doctor ha valorat molt positivament l’experiència que li ha permès proposar noves línies de negoci i ha destacat que a l’empresa li permet aprofundir en la investigació i comptar amb personal altament qualificat.

El doctorand Rafael Miravet Martí, qui desenvolupa actualment la seua tesi en l’empresa Polypeptides Therapeutical Solutions S.L., sota la direcció de la professora Beatriz Escuder en el programa de Doctorat de Ciències, ha enumerat com a avantatges del Doctorat Industrial l’experiència laboral que s’hi adquireix durant l’estada i que, en el seu cas, li ha facilitat una promoció professional, la formació específica que s’aconsegueix i el fet que la retribució puga ser una mica més elevada que en el sector públic.

Per a aquest doctorand, els reptes se situarien en l’àmbit de la dedicació, és a dir, que pel fet de formar part de l’empresa i realitzar altres tasques laborals, el temps per a dedicar a la tesi es reduiria i que podria ser més complicat publicar resultats d’investigació en revistes científiques, perquè abans l’empresa hauria de decidir com realitzar la seua explotació comercial, però, en canvi, «seria més senzill aconseguir un lloc de treball o, fins i tot, quedar-se en la mateixa empresa».

La tercera experiència de Doctorat Industrial ha sigut presentada per les investigadores Pilar Safont Jordà i Laura Portolés Falomir, del Grup d’Investigació LAELA (Lingüística Aplicada a l’Ensenyament de la Llengua Anglesa), que dirigeixen la tesi de la doctoranda Remedios Coronel, que està realitzant en el col·legi Santa Ana de Llíria en el programa de doctorat de Llengües Aplicades, Literatura i Traducció sobre l’adquisició de la llengua anglesa en els adolescents.

Les investigadores han destacat l’aplicació directa de la investigació a la docència que realitza la doctoranda, qui treballa en el centre com a professora de secundària, i la possibilitat d’extraure resultats que puguen ser aplicats per altres disciplines o docents com alguns dels avantatges d’aquest tipus de doctorat. En la seua opinió, el fet de pertànyer a un àmbit com el lingüístic no els ha restat cap possibilitat de posar en pràctica aquest binomi acadèmic-empresarial i desenvolupar la investigació en un centre educatiu.

Durant la inauguració, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha assegurat que, amb el Doctorat Industrial, «l’UJI pretén ser part activa de la transformació del model productiu, i realitzar de forma efectiva la transferència de coneixements entre el món acadèmic i l’empresarial». En la seua opinió, la formació de personal investigador en entitats no acadèmiques (empreses i administracions públiques) «brinda una formació doctoral al més alt nivell, capdavantera i avantguardista, que integra en el programa educatiu aspectes de caràcter multidisciplinari i aptituds de l’entorn empresarial», i al mateix temps «les empreses augmenten la seua capacitat per a atraure personal amb alt potencial científic i contribuir a la seua competitivitat a través de la innovació».

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, qui també ha participat en la inauguració, ha assegurat que «aquesta col·laboració universitat-empresa és inevitable i necessària perquè ens millora a tothom, no només a les nostres empreses, sinó que genera benestar i aporta millores a tota la societat». Per això, ha explicat, «els organismes públics estem obligats a ajudar a rendibilitzar la investigació que es realitza en les universitats i facilitar el seu trasllat al teixit productiu».

La Universitat Jaume I de Castelló ha impulsat durant l’últim any, amb el suport de la Generalitat Valenciana, la realització de tesis doctorals en la modalitat de doctorat en empresa. En l’actualitat, divuit doctorands i doctorandes dels àmbits de les arts i humanitats, ciències, enginyeria i arquitectura, economia, comunicació i química i ciències de la salut estan desenvolupant el seu treball d’investigació en aquesta modalitat i, en setembre de 2021, es va graduar el primer doctorand amb aquesta menció.

El Doctorat Industrial (https://doctoratindustrial.uji.es/) té com a finalitat estimular la participació de les empreses i les institucions en la formació del personal investigador, així com afavorir la transferència de coneixement de la universitat a l’entorn socioeconòmic. Pot desenvolupar-se en qualsevol àmbit, des del tecnològic fins a l’humanístic. Actualment, a l’UJI el programes que compten amb doctorands i doctorandes que opten a la menció industrial pertanyen als programes de Tecnologies Industrials i Materials; Ètica i Democràcia; Ciències Biomèdiques i Salut; Ciències; Informàtica; Química Sostenible; Psicologia; Llengües aplicades, Literatura i Traducció, Economia i Empresa i Ciències de la Comunicació.

La realització d’un doctorat industrial té com a avantatges per a l’alumnat la participació en un projecte d’R+D+I d’aplicació real amb un contracte que els aporta experiència laboral i la supervisió de professionals, alhora que tenen l’oportunitat de treballar amb equipament científic a la universitat. A més, compten amb l’opció d’obtenir finançament per a la matrícula, l’assistència a congressos o estades de recerca.

A les empreses, els permet desenvolupar un projecte de recerca estratègic aprofitant el treball col·laboratiu amb el personal acadèmic investigador. També els dona accés a equipament, infraestructures i coneixement d’alt nivell, i augmenta la seua capacitat per a atraure personal amb altes capacitats que contribueixen a millorar la competitivitat de l’empresa. I en termes econòmics, els obri noves oportunitats per a accedir a finançament públic.