L’Associació de Ràdios Universitàries (ARU) de la qual forma part Vox UJI Ràdio, ha celebrat de manera virtual el seminari «Ràdios universitàries i el futur de la Unió Europea: el projecte Euroconexión»
La cita ha comptat amb la participació del director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, i de la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya, María Andrés, i ha reunit una trentena de responsables d’emissores universitàries de tot Espanya.
Durant la seua intervenció, Jaume Duch ha oferit una visió general de la realitat de la Unió Europea amb especial atenció a l’impacte de la pandèmia provocada per la COVID-19 en la política europea. «L’arribada de la pandèmia ha sigut inesperada per a tots, governs nacionals, Europa i fins i tot per a la ciutadania, i és evident que ha fet que les prioritats canviaren. Però, a diferència de crisis anteriors, en aquesta ocasió la capacitat de reacció de la UE i d’adaptar les seues competències ha sigut molt important», ha manifestat. Duch també ha assenyalat l’esforç de coordinació i solidaritat entre els estats membres durant els últims mesos i ha destacat la responsabilitat d’Europa per a fer front a les conseqüències de la crisi sanitària amb una capacitat de despesa i inversió que la UE no havia tingut mai fins a aquest moment. «De fet, el nivell de confiança dels ciutadans europeus, segons les enquestes, va remuntar a partir del mes de juliol quan es van conèixer les mesures que adoptarà la Unió», ha afegit.
Per a finalitzar, Duch ha recordat la importància de la Conferència sobre el futur de la Unió Europea, que ha hagut de ser retardada a conseqüència de la crisi sanitària, com a esdeveniment clau per a comprovar si la UE respon a les prioritats i temes que preocupen la ciutadania i si els mecanismes existents s’adapten a aquestes necessitats o requereixen una modificació. «En aquest sentit, serà fonamental escoltar la ciutadania i debatre els àmbits en els quals es vol avançar», ha conclòs.
Per part seua, María Andrés ha destacat el treball realitzat per les emissores universitàries en el projecte «Euroconexión» en col·laboració amb l’Oficina de Premsa del Parlament Europeu a Espanya. «En l’últim any, malgrat les dificultats, aquesta col·laboració s’ha materialitzat en 180 peces de temàtica diversa sobre l’actualitat europea amb entrevistes a eurodiputats i experts. Per això, estem molt satisfets amb la resposta de les emissores universitàries i esperem seguir endavant amb aquest projecte», ha subratllat.
A continuació, ha tingut lloc l’Assemblea Anual d’ARU en la qual, a més de realitzar el balanç de l’activitat de l’associació i de cadascuna de les seues comissions de treball, s’han abordat els projectes desenvolupats actualment per ARU, com l’Informatiu ARU emès per RNE o el projecte europeu Euroconexión en col·laboració amb l’Oficina de Premsa del Parlament Europeu a Espanya. En aquest sentit, el president d’ARU, Daniel Martín, ha anunciat que en els pròxims mesos el nombre de projectes en comú augmentarà gràcies a la renovació del conveni amb RNE, a la participació d’ARU en el World College Radio Day i en la xarxa de ràdios internacional RIU.
Durant l’assemblea també s’ha donat la benvinguda a les dues últimes incorporacions, Tecnocampus, centre associat a la Universitat Pompeu Fabra, i el Laboratori Medialab de la Universitat de Granada.
L’Associació de Ràdios Universitàries d’Espanya és la primera associació que agrupa professionals que desenvolupen la seua activitat en 36 ràdios universitàries espanyoles amb l’objectiu de potenciar la cooperació, interacció i coproducció de programes educatius i formatius, així com de nous formats radiofònics.