‘Tic-Tac’ va rebre el Premi Max al millor musical i el Premi Túria al millor espectacle
L’Institut Valencià de Cultura renova aquesta setmana l’oferta del canal ‘#QuedatACasa’ (consultar aquí) i entre els seus nous continguts destaca el musical ‘Tic-Tac’, una producció de l’IVC que va rebre el Premi Max al millor musical, el primer Max en la història de les produccions públiques valencianes i que també va obtindre el Premi Túria al millor espectacle.
La producció es va començar a planificar a finals de 2016 i va ser exhibida al Teatre Principal en 2017 i reposada de nou el desembre de 2018 i el gener de 2019. D’aquest espectacle, l’IVC n’ha editat un llibre que conté també la banda sonora i les cançons de la funció en un CD.
‘Tic-Tac’ és una obra escrita per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont, amb música, cançons i lletres de Josep Zapater i Noèlia Pérez, coreografies de Cristina Fernández Pintado i direcció del mateix Carles Alberola.
‘Tic-Tac’ és un musical sobre la necessitat de la ficció en la nostra vida, d’aquell territori màgic on els somnis es fan realitat. És també un viatge cap a la redempció entre un pare i un fill. És una comèdia musical sobre com la pintura, la música i el teatre -en definitiva, l’art- ens parlen de l’ànima de les persones i poden arribar a transformar les nostres vides i omplir-les d’esperança. ‘Tic-Tac’ és, en definitiva, el temps, el pas del temps i la història de 15 minuts que ho poden canviar tot.
Pel que fa a l’apartat audiovisual, podem gaudir d’una nova sessió de ‘La festa del curt a casa’ sota la temàtica ‘Basat en fets reals’. Tres mirades sobre tres esdeveniments de la nostra història que van condicionar les vides personals, familiars i socials de moltes persones.
El programa d’aquesta setmana ficciona tres successos inspirats en fets reals: d’una banda, una entrevista de l’alcalde de Benidorm amb Franco en els anys cinquanta a través de ‘Bikini’, d’Òscar Bernàcer; d’una altra, un conflicte de la València de la Guerra Civil amb ‘Un any i un dia’, de Josep Pitarch, i finalment una història que va ocórrer en un tren de rodalia a primera hora de l’11 de setembre de 2011 en ‘Salvador, història d’un miracle quotidià’, de Hwidar Abdelatif.
També en l’apartat audiovisual tenim part dels fons de cine domèstic que La Filmoteca conserva. Les imatges conservades i digitalitzades al nostre arxiu van ser filmades per particulars en 8mm, Super 8 mm i 9,5 mm, i representen la memòria audiovisual d’una comunitat en tota la seua riquesa: festes, celebracions, esdeveniments socials, viatges, esdeveniments històrics, vida urbana i rural
Les que es presenten aquesta setmana són un cant a l’optimisme i a la felicitat amagada en les coses menudes, i pertanyen al generós depòsit de ‘Memorias Celuloides’, un projecte de recuperació de cinema domèstic.
En l’àmbit musical, aquesta setmana el canal ‘#QuedatACasa’ ofereix el concert del Cor de la Generalitat ‘Polifonia Religiosa a Capella’, dirigit per Francisco Perales i celebrat a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el 3 de novembre de 2015.
A més de participar en les produccions escèniques i els concerts del Palau de les Arts de València, el Cor de la Generalitat desenvolupa una important activitat concertística amb programes de producció pròpia en diversos escenaris del territori valencià. Així, s’inclou també un concert amb obres de polifonia religiosa de diferents èpoques, interpretat en una gira que va passar també per Carcaixent, Algar de Palancia i Xàbia. L’enregistrament va ser produït i realitzat pel Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València.
Completa l’oferta musical l’òpera ‘Noches Blancas’, escrita en 2016 per Carlos i Alejandro Fontcuberta, una òpera en quatre actes basada en la novel·la homònima de Fiódor Dostoievski. Es tracta d’una obra composta per a la Jove Orquestra de la Generalitat durant l’etapa de Carlos Fontcuberta com a compositor resident (2015-16). Va ser estrenada i gravada al Palau de les Arts el dia 1 d’abril de 2016, sota la direcció de Manuel Galduf, amb el tenor Alberto Guardiola i la soprano María Bazal.
I per últim, en l’apartat d’arts plàstiques es presenta una mostra de l’exposició de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), ‘Una veu, una imatge’. Es tracta d’una sèrie de vídeos breus en què es convida una sèrie d’artistes perquè facen la lectura d’una imatge que prèviament han triat, a través d’un format diferent, ja que implica presentar la imatge i fer la seua lectura o anàlisi en la veu i el pensament del convidat.
L’exposició sorgeix del desig de voler ampliar i explorar diferents formats per a l’anàlisi de les imatges. El format de vídeo permet detindre’s en la superfície de la imatge i viatjar, i interactuar amb aquesta a partir del so i els elements visuals. També permet submergir-se en la veu, que és un segell distintiu i únic de cadascuna de les persones a les quals convidarem. L’exposició ha ampliat la seua presència al Museu fins al 13 de setembre.
El canal ‘#QuedatACasa’ va nàixer amb l’objectiu de seguir en contacte amb les espectadores i espectadors, d’oferir a la ciutadania diversos continguts culturals relacionats amb l’IVC, de seguir donant visibilitat als professionals valencians dels sectors audiovisuals, escènics, musicals i plàstics i de col·laborar a fer més lleuger el confinament a les nostres cases.