El president de la Diputació de Castelló participa a la Fundació Flors de Vila-real en l’inici de les activitats de commemoració de les bodes d’or de la universitat
La UNED ha donat inici aquest dimecres a Vila-real la commemoració del seu 50 aniversari amb una curiosa iniciativa. Rep el nom de ‘La Uned aprén al teu col·le’, en la qual la pròpia universitat deixa per un moment el seu paper com a ens formador i traspassa aquesta responsabilitat a l’alumnat dels centres escolars.
El president de la Diputació, José Martí, s’ha involucrat en l’activitat, que inaugura aquest cicle a nivell nacional, participant junt amb l’alumnat de la Fundació Flors en la presentació davant una representació de la UNED dels seus projectes de programació i robòtica. S’han vist plantejaments de tot tipus, tant en pantalla com en moviment, el que ha deixat sorpresos a tots els presents. En especial, ha cridat l’atenció la construcció d’un robot -per part de l’alumnat de secundària- que, mitjançant sensors, és capaç de seguir un circuit tancat i arreplegar peces d’un color determinat i deixar-les en l’emplaçament que els pertoca. En representació de la UNED han participat les vicerrectores Rosa María Martín i Rocío Muñoz i la directora del centre associat de Vila-real, Rosario Andreu. En clau institucional s’ha comptat amb l’assistència de l’alcalde, José Benlloch.
José Martí, qui ha exercit la docència durant bona part de la seua trajectòria professional, ha aplaudit aquesta iniciativa i ha felicitat l’equip directiu de la Fundació Flors per apostar per la inclusió com a eix transversal en el currículum escolar la programació i la robòtica. En pocs anys, aquest centre vila-realenc s’ha convertit en una referència a nivell espanyol en aquests àmbits. «Un motiu d’orgull», afegeix.
«Tenim una joventut que ve xafant fort i que s’està formant en camps amb tant de futur com el de la innovació, un factor que, sense cap dubte, farà de la nostra societat i la nostra economia més moderna i productiva en temps futurs», ha assegurat el president. A més a més, també ha mostrat la seua satisfacció en vore la gran participació de joves dones en aquesta activitat, deixant clar que «la robòtica i la informàtica no és només cosa d’homes» i que «va bé que des de menuts es vagen desconstruint els estereotips de gènere que conviuen amb nosaltres de forma quotidiana». Té clar que «el futur de la robòtica tindrà veu de dona».
A banda de participar en la presentació dels projectes, tant José Martí com la representació de la UNED i de l’Ajuntament de Vila-real han visitat les instal·lacions del centre. Posteriorment, i dins de la programació commemorativa de les bodes d’or de la universitat, s’han desplaçat fins a l’aulari vila-realenc per a assistir a la conferència de la jove viròloga Esther González, qui ha centrat la seua intervenció en posar en valor el paper de la dona en la lluita contra la Covid-19.