Cinema valencià i set concerts de diversos estils, com ara els de La Maria, Judith Neddermann, Ataxía o Stefano Palatchi, arriben a l’MBACAS

Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, ha presentat el nou cicle Nits al Claustre, que se celebra al Museu de Belles Arts de Castelló des d’aquest divendres 30 de juny fins al 17 d’agost.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha valorat que “l’assistència a les Nits al Claustre implica molt més que una entrada lliure i gratuïta a una sessió de cinema o a un concert concret: suposa tota una experiència única, inoblidable, envoltada d’arquitectura del present amb reminiscències del passat, on s’atresoren segles d’història, etnologia, art i cultura”.

El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que “des que vam iniciar el nostre projecte hem transformat Nits al Claustre en un cicle propi, fet i programat pel nostre equip, especialment amb el coordinador de Gestió del Museu, Germán Ribes, que presenta una oferta atractiva per a tots els públics”. Ha insistit que “creiem que la cultura, com a servei públic, no s’ha d’aturar durant les vacances i aquesta ha estat la nostra voluntat, reforçar la música en viu i el cinema en un lloc privilegiat com ho és el claustre del Museu de Belles Arts de Castelló”.

Durant la presentació, Guarinos ha fet un recordatori “emocionat al professor i escriptor italià Nuccio Ordine, que justament ens ha deixat aquest mateix cap de setmana, el qual sempre ens ha demostrat la utilitat d’allò titlat injustament d’inútil, la necessitat de l’art per al desenvolupament correcte de la humanitat, dels coneixements que ens han precedit i les activitats culturals erròniament considerades “inútils” si no produïen beneficis econòmics clars i directes”. En aquest sentit, Guarinos ha destacat: “Crec que s’hauria sentit a gust amb una programació com la d’enguany de les Nits al Claustre, tot partint de la música i de la cultura de fa diversos segles fins a la més rabiosa actualitat i contemporaneïtat del segle XXI, ben precedits per tres exemples del millor cinema valencià”.

La programació de Nits al Claustre començarà el cap de setmana del 30 de juny al 2 de juliol, amb ‘Cinema valencià a la fresca’, un cicle amb tres produccions valencianes de l’últim any. Les tres pel·lícules valencianes que es presenten són bon exemple de la diversitat estètica, narrativa i temàtica del cinema valencià. Els tres films han obtingut una excel·lent consideració crítica, a més de nombrosos premis i reconeixements, tant en certàmens nacionals (Premis Goya, Feroz, Berlanga, Gaudí, Seminci, Màlaga, Donostia) com internacionals (Tolosa, Canes, Varsòvia, Bulgària). El divendres 30 de juny es projectarà ‘Llenos de gracia’; l’1 de juliol serà el torn d’‘El agua’, i la tercera projecció serà per a ‘Vasil’, la gran guanyadora dels Premis Berlanga 2022, uns guardons impulsats per l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i l’Institut Valencià de Cultura.

Les nits musicals començaran el dijous 6 de juliol, a les 22.30 hores, amb la proposta ‘La razón eléctrica’, protagonitzada per Raúl Rodríguez-Solo + La Lupe. Rodríguez és un músic i antropòleg cultural, productor, compositor i guitarrista. Des de 1992 ha treballat com a músic d’acompanyament junt amb Kiko Veneno, Martirio (la seua mare), Javier Ruibal o Juan Perro.

La presència i la veu de Judit Neddermann arribarà el 13 de juliol. La seua proposta artística beu d’arrels folklòriques i de música moderna. Ha col·laborat amb molts artistes i projectes i destaca el duo ‘Este segundo’ amb Alejandro Sanz, una cançó inclosa en l’àlbum #Eldisco de l’artista reconegut.

El tercer dels concerts de Nits al Claustre serà el d’Orkesta Mendoza. El dijous 20 de juliol presentaran ‘Curandero’, cançons que no temen fusionar estils tan diversos com el ‘rock’ i la cúmbia, el mambo i el txa-txa-txa amb l’‘indie’ o els sons típics de les ranxeres. El conjunt que lidera Sergio Mendoza ha revestit de manera impecable totes aquelles pinzellades que caracteritzen la cultura pròpia dels territoris de frontera, en què conviuen tradicions diferents en harmonia fins al punt d’enriquir-se mútuament i generar, amb el temps, un nou continent i contingut amb personalitat pròpia.

El so mediterrani d’Ataxía omplirà el claustre del museu l’últim dijous del mes de juliol, amb la presentació del seu disc homònim. Ataxía (en grec desordre o entremaliadura) reuneix la música tradicional i actual del Mediterrani oriental (Grècia i Àsia Menor). Les seues lletres parlen de temàtiques socials diacròniques amb un component emotiu molt fort.

Nits al Claustre donarà la benvinguda al mes d’agost, el dijous 3 a les 22.30 hores, amb La Maria, que presentarà el seu disc ‘L’Assumpció’. Educada en el cant valencià sota el guiatge de Xavier de Bétera, Maria Bertomeu ha volgut seguir poant en la profunditat del passat, però donant-hi un nou punt fresc, guarnida amb cants, colors i ornaments absolutament contemporanis per a la seua producció.

La ‘veu elegant’ de Stefano Palatchi serà la protagonista el 10 d’agost. El cantant líric barceloní es presenta en la seua versió ‘crooner’ acompanyat del seu quintet de músics. Presentarà versions pròpies de grans clàssics del ‘jazz-swing’ que personalitza amb la seua veu profunda, l’elegància i el carisma sobre l’escenari.

El cicle Nits al Claustre d’aquest 2023 conclourà el dijous 17 d’agost amb el concert d’Antonio Selfa i Gloria Aleza. Una proposta formada per un repertori de temes de Georges Brassens i poemes d’Agustín García Calvo, Machado i Lorca, entre altres.