Es tracta d’una iniciativa per a difondre el patrimoni musical de la Comunitat Valenciana, amb un repertori interpretat per la Jove Banda Simfònica de la Federació
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, han presentat el nou projecte discogràfic A què sona la nostra terra?, una iniciativa impulsada per totes dues entitats per a difondre el patrimoni musical de la Comunitat Valenciana, amb un repertori interpretat per la Jove Banda Simfònica de la Federació.
Francesc Colomer ha destacat que les societats musicals són considerades en la Llei de turisme, oci i hospitalitat com “un recurs turístic de primer ordre” i ha insistit que des de la Generalitat “volem situar la música com a centre del que representa la Comunitat Valenciana, i per això impulsem una aliança amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana”.
En aquest sentit, Colomer ha remarcat que des de Turisme “treballem juntament amb l’FSMCV per a incorporar les societats musicals com a fenomen cultural”, i ha explicat que aquesta estratègia “suposa rearmar la nostra marca i ens reforça com a destinació”.
El secretari autonòmic ha recordat que Turisme Comunitat Valenciana col·labora amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana a través d’un conveni, i ha anunciat que en 2023 “s’incrementarà el pressupost, que passa de 120.000 a 150.000 euros”.
El disc conté 12 talls, amb un repertori format per temes tan emblemàtics com La flor del taronger, Paquito el Xocolatero, València, Rotllo i canya o Amparito Roca, Chimo i El fallero. Les peces han sigut interpretades per la Jove Banda Simfònica de l’FSMCV, sota la batuta del seu director titular durant la temporada 2020-2021, Rafa García Vidal.
Per la seua banda, la presidenta de l’FSMCV ha assenyalat que el projecte “naix per a tindre continuïtat, perquè més enllà dels títols més reconeguts que integra aquest primer disc, volem generar una col·lecció que mostre dues coses: un tresor musical inabastable i l’excel·lència dels nostres músics”.
Terra de Música
El projecte discogràfic forma part d’una estratègia desenvolupada per l’FSMCV i Turisme Comunitat Valenciana per a reforçar-la com a destinació cultural a través de la marca Terra de Música.
Dins d’aquesta línia es troba el segell Músics amb Denominació d’Origen, que pretén identificar i visibilitzar el talent musical que exporten les societats musicals. El distintiu s’ofereix als músics que desenvolupen la seua activitat tant en l’àmbit nacional com internacional per a generar i explorar futures accions d’internacionalització de la marca.
El mateix títol de Músics amb Denominació d’Origen articula una agenda de concerts a les comarques valencianes que fomenta el turisme nacional i autonòmic, visibilitzant localitats allunyades dels nuclis grans, com han exposat els representants de les dues institucions.
A més, Terra de Música implica una tasca de promoció en fires internacionals especialitzades en turisme, on les societats musicals han comptat en els últims exercicis amb un espai propi. Així ha sigut en Fitur i en la Mostra de Turisme de la Comunitat Valenciana, i també en The Midwest Clinic de Chicago, una de les convencions musicals més importants del món.
A més, en els últims anys s’han dut a terme diverses campanyes que han relacionat la música amb altres terrenys fonamentals del patrimoni cultural valencià, com ara la gastronomia, amb campanyes comunicatives com A què sap la nostra terra?, que han connectat cuiners internacionals com Ricard Camarena amb el moviment de les societats musicals.