El músic castellonenc, considerat com el creador de la base tècnica de la guitarra clàssica, compte en l’actualitat amb quasi 500.000 oïdors mensuals en Spotify i les seues 5 cançons més populars amb 30 milions de reproduccions

La ciutat de Benicàssim prepara l’organització del seu festival més longeu, que malgrat el que es poguera pensar, és el Certamen Internacional de guitarra Clàssica Francisco Tárrega que del 24 d’agost a l’1 de setembre celebrarà la seua 58a Edició. Així doncs, l’organització ha publicat les bases del certamen en el qual es repartiran més de 20.000 euros en premis. “Es tracta del nostre festival més longeu i el més longeu d’Europa, més especial sent en homenatge d’un castellonenc il·lustre com ho va ser Francisco Tàrrega i a la guitarra espanyola, parts de la nostra història i la nostra identitat com a poble espanyol orgullós de les seues arrels”, ha destacat l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués.

La convocatòria, que es pot revisar íntegrament en la web del concurs (www.certamenguitarrabenicassim.com) va dirigida a tots els intèrprets de guitarra de concert menors de 35 anys amb la finalitat de fomentar l’execució d’obres de guitarra i especialment les del compositor Francisco Tárrega. El guanyador del certamen que es coronarà en la final de l’1 de setembre rebrà un premi de 12.000 euros, el segon premi serà de 4.808 €, el premi especial 2.404 euros i el premi del públic 1.653 euros. Aquest certamen compta amb seguidors de tot el món, en la passada edició l’espanyol Álvaro Toscano, el croat Luka Lovrekovic, el rus Igor Klokov i l’italià Carlo Curatolo van quedar finalistes.

El Certamen Internacional de Guitarra de Benicàssim, naix arran d’un Concurs d’Idees organitzat pel Centre d’Iniciatives i Turisme (C.I.T.) de Benicàssim, al febrer de 1965. La fallada d’aquest Concurs va recaure en Sr. Juan Santos Pérez, de Castelló, estant dotat el premi amb 5000 ptes. El president del C.I.T. era Sr. Juan José Gimeno Tomás i l’Alcalde de l’Ajuntament Sr. Antonio Puerto. En organitzar el Certamen, l’Ajuntament de Benicàssim i el C.I.T., tenien dues intencions clares, en primer lloc, fomentar la interpretació de la música per a guitarra i, especialment, la de Francisco Tárrega, homenatjant i recordant així al nostre genial compositor i guitarrista que va aconseguir elevar la guitarra al rang d’instrument de concert. En segon lloc, prolongar la temporada turística oferint un atractiu cultural en finalitzar el període estival.

El cartell del Certamen també a concurs
Fins al pròxim 31 de març tenen les persones que vulguen participar en el concurs de cartells per al LVI Certamen de Guitarra Francisco Tárrega al qual poden inscriure’s totes les persones que ho desitgen. Els treballs hauran de ser originals i inèdits i els seus autors seran responsables, davant l’Ajuntament i enfront de tercers, del compliment del que s’estableix en les bases. Els participants gaudiran de completa llibertat per a triar el tema, sempre que siga representatiu i relacionat amb el Certamen que s’anuncia. La tècnica serà́ lliure sempre que possibilite la reproducció en suport cartell. L’autor del cartell premiat rebrà un premi de 1.000 euros bruts.

El compositor castellonenc homenatjat, nascut en el s.XIX i, de plena actualitat
El músic castellonenc considerat com el creador dels fonaments tècnics de la guitarra clàssica del segle XX compte en l’actualitat amb quasi 500.000 oïdors mensuals i les seues 5 cançons més populars amb 30 milions de reproduccions en Spotify. Entre les seues cançons més escoltades està Adelita amb 19 milions de reproduccions, Records de l’Alhambra amb 6,5 milions i Llàgrimes amb 4,5 milions.