La sala d’exposicions del Centre Cultural Melchor Zapata acull l’homenatge del seu convidat més il·lustre

Amics i col·legues de l’àmbit de la cultura provincial han dissenyat una exposició on la personalitat plàstica del creador sevillà Melchor Zapata s’ha fusionat amb la de la resta. Pintors i pintores, en la seua majoria, però també escultors, ceramistes, fotògrafs i poetes de tota la província han donat el millor de si mateixos per a aquest emocionant projecte. Familiars i amics han participat en l’acte inaugural que era tota una sorpresa per al propi artista que, visiblement emocionat, ha agraït a tots la seua implicació.
Utilitzant un símil matemàtic ‘Máximo común, 22 miradas y un denominador’ és un títol que busca reflectir l’essència d’un projecte col·lectiu que va començar a gestar-se fa quasi un any. Com ha indicat l’alcaldessa, Susana Marqués “ja són quasi deu anys des que va inaugurar aquest Centre Cultural dedicat a qui, a més d’artista, ja és un veí de Benicàssim més. Sobre aquestes parets ja hem pogut contemplar les seues conegudes formes barroques i vibrants, el seu puntillisme i les figures que li caracteritzen tant. Tots els presents hem gaudit dels seus quadres plens de color, de les seues escultures, amb estil propi i personal que ho fa únic. I ara, aquestes mateixes parets li rendeixen un especial homenatge a una gran persona, amb una qualitat humana indiscutible. Perquè si Melchor engrandeix com a artista, més ho fa com a persona”.
Les comissàries del projecte, Patricia Mir i Maribel García, han comentat per la seua part que “el nostre comú denominador no és un altre que l’artista Melchor Zapata, sevillà de naixement però establit a Benicàssim des de fa dècades. Per descomptat no són tots els que estan doncs, per mèrits propis, Zapata posseeix una legió d’amistats guanyada al llarg dels seus anys de carrera. No obstant això, tots els que estan sí que són posseïdors d’un estret vincle amb aquest creador. A més, aquesta sala que porta el seu nom és el lloc triat per aqueix plus de càrrega emocional que en ella habita. Melchor és un artista difícil de versionar. El seu segell inconfusible ho fa posseïdor d’un caràcter únic. El repte no era fàcil i per això estem especialment contentes del resultat”.
L’espectador que recorre la sala descobreix què és allò que més ha destacat cadascun dels creadors en les seues diferents disciplines. Aqueixos paisatges de traç fort i segur, els seus inconfusibles xiprers o els celajes han inspirat a diversos dels artistes convocats com són Jaime Sidro, José Cozar, Pascual Cándido, Tere Colomé i Vicent Roman. Entre la seua rica temàtica no podem obviar els toreros (interpretats per María Griñó i Isabel del Portillo), les manoles (Agustina Ortega), les seues figures (Luis Bolumar i Mari Carmen López Olivares) i aqueixos rostres infantils (José Antonio Arias) que veiem interpretats de molt diverses formes i amb els materials més curiosos. I per què no, aquells ullets desperts i vivaços, aqueix front ample i la seua sempiterna barba han atrapat a alguns dels seus col·legues com Carlos Asensio, Nacho Puerto i Ana Beltrán. La seua faceta escultòrica (Juanma Gavara, Jere i Marcelo Díaz), la seua paleta de colors (Taló i José Luis Ramírez) i la seua qualitats humanes han fascinat a uns altres. Les poetes Mari Carmen Aldás, Mª Elena Torrejoncillo i Ángela Mallén amb les lletres i la fotògrafa Eloisa Aldás amb les imatges de catàleg també han format part d’aquest sentit tribute. Per un o per un altre motiu tots els artistes reunits han complit, amb escreix, el propòsit d’aquest encàrrec i com ha afegit l’edil de Cultura, Javier Alonso “aquest projecte ha sigut molt cuidat i acaronat pels 22 artistes que des de hui comparteixen exposició en aquesta emblemàtica sala i amb la qual tots els presents hem volgut rendir un especial homenatge a Melchor Zapata”. L’edil ha afegit que l’exposició ‘Máximo Común, 22 miradas y un denominador’ podrà visitar-se en el Centre Cultural Melchor Zapata fins al pròxim 21 de novembre. Quant a l’horari, del 21 al 31 serà de dimarts a diumenge de 18.00 a 21.00 hores, mentre del 4 al 21 de novembre obrirà les seues portes de dijous a diumenge de 17.00 a 20.00 hores.