L’alcaldessa obri la commemoració del 9 de maig, Dia d’Europa, amb una defensa de la pau i del perfil “acollidor, divers i obert” de la ciutat

Dos-cents escolars de Castelló s’han sumat aquest dilluns, 9 de maig, a la celebració del Dia d’Europa. Una jornada per a posar en valor, sota el lema Connectades, la sintonia entre la capital de la Plana i Europa i les oportunitats de futur que està generant aquesta unió.

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha obert l’acte festiu davant els i les alumnes dels col·legis Tombatossals, Sanchis Yago i Soler i Godes. Marco ha ressaltat que la connexió amb Europa, i la inversió que està aterrant en la capital de la Plana gràcies al treball col·laboratiu amb Brussel·les -47,2 milions d’euros d’inversió europea des de 2016-, està permetent donar forma “a una ciutat millor per a les generacions del present i del futur, a una ciutat diversa, sostenible, igualitària i que obri els braços a totes les persones, especialment als qui arriben des d’Ucraïna fugint de la guerra”, ha dit.

Després de Marco, han eixit a escena el superheroii la superheroïna protagonistes del còmic Transforma Castelló, que ha mostrat durant cinc mesos a través d’una campanya divulgativa a les aules, la transformació de Castelló gràcies als fons europeus. Mario i Raquel han saltat de les pàgines del còmic a la plaça Major i han compartit al costat de les i els escolars, i amb l’Himne de l’Alegria sonant de fons, què suposa formar part de la ciutadania europea i els valors d’aquest projecte col·lectiu, multicultural i divers anomenat Unió Europea. Valors com la solidaritat, la diversitat, la igualtat i la pau.

Arturo i Laura, estudiants del Sanchis Yago; Daniela, del Soler i Godes; i Alejandro i Lucía, del Tombatossals, han llegit davant el públic el Manifest del Dia d’Europa. “Hui celebrem el 9 de maig, el Dia d’Europa. Un símbol per a totes les europees i europeus”, ha indicat Arturo. “Perquè ser europeus i europees significa diversitat i unió al mateix temps. La Unió Europea és un gran país amb 550 milions d’habitants. Persones de cultures diferents i d’idiomes diferents a les que els uneix el seu desig d’entendre’s i de viure en pau i en països lliures, democràtics i solidaris”, ha relatat Lucía.

Laura i Daniela han recordat per la seua part els orígens de la UE, fa 65 anys: “Va ser en 1957 mitjançant el Tractat de Roma. Es va crear per a portar la pau i l’estabilitat després de dècades de guerres i conflictes. Avui, 9 de maig de 2022, reivindiquem que els valors sobre els quals es va construir aquest gran projecte col·lectiu continuen intactes i forts, ara i en el futur”, han dit.

“Volem una Europa inclusiva, tolerant, justa, solidària i igualitària”, ha puntualitzat Alejandro, poc abans de desitjar entre tots, i davant una plaça Major plena, un “Feliç 65 aniversari! a la UE i un Feliç Dia d’Europa!”.

Les i els escolars han muntat finalment un puzle en format gegant amb els 27 països que integren la UE i els valors de sostenibilitat, justícia social, igualtat i diversitat que imperen entre els qui formen part d’aquest projecte col·lectiu.

La projecció d’un vídeo resumint la campanya divulgativa realitzada a les aules, a més d’una foto de grup, sota la mirada dels antifaços verds simulant als seus superherois que han rebut els 200 xiquets i xiquetes, ha clausurat la celebració del Dia d’Europa 2022.