La mostra tindrà lloc entre el 2 i el 5 de febrer

Comença el compte arrere per a la posada en marxa de Cinemascore, una mostra que va nàixer amb l’objectiu de fusionar la música en directe i el cinema i que arriba enguany a la seua XVIII edició amb la intenció de continuar creant noves atmosferes en les quals músics interpreten una banda sonora única per a la pel·lícula que en aqueix moment es projecta en la pantalla. La iniciativa està organitzada des de l’Aula de Cinema i Creació Juvenil de la Universitat Jaume I, integrada en el Servei d’Activitats Socioculturals (SASC) de l’UJI, i la promotora Born Music, i se celebrarà entre els dies 2 i 5 de febrer de 2023 en el Paranimf de la Universitat Jaume I.

Aquesta cita és una de les pioneres en aquesta mena de certàmens en tot el territori i naix com una espècie d’homenatge a les primeres projeccions del cinema mut de finals del segle XIX i el primer terç del segle XX, quan les sessions cinematogràfiques sempre estaven acompanyades per música en directe, normalment per un piano, i un actor narrava a viva veu les escenes. Un dels coordinadors de la mostra, Sergio Ibáñez, explica que «la peculiaritat de la mostra és que no es projecta cinema mut, sinó pel·lícules contemporànies, algunes obres mestres, amb diàlegs i so ambient i amb un clar factor diferencial respecte a altres experiències, que és que els músics i les bandes que participen interpreten una exclusiva banda sonora que han desenvolupat expressament per a aquest esdeveniment i l’executen mentre es realitza la projecció en la pantalla».

L’edició actual manté l’essència dels seus començaments i compta amb músics amb una trajectòria reconeguda que acullen la proposta de participar en la mostra com un repte i una oportunitat. En aquesta ocasió seran quatre les propostes les que es representaran en el Paranimf de l’UJI.

La primera serà el dijous 2 de febrer. En ella, el cantant i compositor Santi Campos posarà música al film Gattaca d’Andrew Niccol, considerada com un clàssic modern i que està protagonitzada per Ethan Hawke i Uma Thurman. El divendres 3, els músics de Kokoshca s’encarregaran de reinterpretar la banda sonora del thriller No Country for Old Men dels germans Coen, que està interpretada per Javier Bardem, la caracterització del qual li ha servit a l’artista Marta Negre com a inspiració del cartell de la present edició de Cinemascore.

El dissabte dia 4 serà el torn de Club del Río, el grup madrileny que posarà la banda sonora a la triomfadora dels premis Oscar de 2021, la pel·lícula Nomadland, dirigida per Chloé Zhao i interpretada per Frances McDorman i David Strathairn. La clausura de la mostra tindrà lloc el diumenge dia 5 amb l’actuació de Zabala, pseudònim del compositor i productor bilbaí Jon Aguirrezabalaga que estrenarà en directe la seua banda sonora per a la pel·lícula espanyola My Mexican Bretzel de Nuria Giménez, que va tindre dues nominacions als Goya.

Tots les projeccions tindran lloc a les 20 hores en el Paranimf de l’UJI i el preu de les entrades oscil·la entre els 8 euros i els 6 de la tarifa reduïda. També existeix la possibilitat d’adquirir un abonament de 15 euros per a les quatre sessions.