El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha lliurat a l’alcaldessa de Calp, Ana Sala, el distintiu que concedeix a la destinació la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana.

Amb això, la comarca de la Marina Alta suma ja dos municipis turístics adaptats al nou marc legal, després del lliurament, dimarts passat, del mateix distintiu a la destinació de Dénia, que també va realitzar el secretari autonòmic de Turisme.

Francesc Colomer ha mostrat el seu respecte i admiració per Calp per superar totes les exigències del nou Estatut del Municipi Turístic, alhora que ha reconegut l’esforç del sector de la localitat i ha destacat la voluntat municipal de continuar avançant.

Per al titular de Turisme, “el turisme és un sector de persones que cuiden persones, molt lligat a l’hospitalitat i la condició humana”. En aquesta línia, Colomer ha reiterat que “aquest reconeixement ens permet mostrar la gratitud de la Comunitat Valenciana pel valor que aporta Calp a un model de models, de diversitats que sumen”, ha afegit.

“No seria possible concebre la Comunitat sense peces com Calp i la seua voluntat de futur”, ha admés Colomer, per a qui aquesta distinció “suposa una victòria d’equip, és el resultat de l’esforç de molts professionals i expressa el treball i la voluntat d’estratègia d’un municipi”.

Així mateix, el responsable de Turisme de la Generalitat ha volgut remarcar que “Calp ja era municipi turístic amb el marc anterior, però ara la nova llei ens permet reconceptualitzar el municipi turístic del segle XXI, responent així a mètriques qualitatives i quantitatives”.

Colomer ha recordat que hi ha una sèrie d’obligacions i de compromisos, per part d’aquests municipis, lligats a la sostenibilitat, la cooperació i la governança, entre altres, que són molt importants. A més, ha explicat que “els municipis turístics han de fomentar estratègies lligades a la formació, a la qualitat, a la promoció de recursos, així com al compliment del Codi Ètic del Turisme”.


Calp se suma a les destinacions de la Comunitat Valenciana que han complit la nova mètrica del model de municipi turístic, d’acord amb la Llei de turisme, oci i hospitalitat i el decret que regula la incorporació en la llei del nou Estatut de Municipi Turístic. Amb això, ja en són nou els municipis amb aquesta distinció: Benidorm, València, Gandia, Benicàssim, Cullera, el Campello, Peníscola, Dénia i Calp.

Cal destacar que el passat mes de desembre va entrar en vigor el Decret 203/2021, de 17 de desembre, del Consell, de modificació del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’Estatut del Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana (es va publicar en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ el 29 de desembre de 2021).

El decret ha sigut modificat amb l’objectiu principal de flexibilitzar els criteris per al reconeixement de la condició de municipi turístic, de manera que aquest reconeixement es puga ampliar a un nombre més gran de municipis de la Comunitat Valenciana.

En la modificació del decret també s’ha afegit la diversificació en tres categories: municipi turístic d’excel·lència, municipi turístic de rellevància i municipi turístic de singularitat, en compliment de l’article 29 de la Llei de turisme, oci i hospitalitat, que assenyala que “l’Estatut del Municipi Turístic podrà diversificar la condició de municipi turístic en virtut del grau de compliment de les obligacions i dels criteris establits”. Així mateix, s’ha concretat la forma de compliment d’alguna de les obligacions exigides.