Ruiz: “La cultura és segura i totes les propostes d’aquesta agenda s’han dissenyat seguint les normes sanitàries i pensant en el benestar de públic i professionals”

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha presentat la programació municipal per als mesos de setembre a desembre, on s’han inclòs més 270 activitats que busquen “tornar a acostar la cultura al públic i marcar el camí de la recuperació de la programació per a les companyies, els artistes i les empreses culturals de la nostra terra, sense oblidar l’ingredient internacional en algunes de les propostes”.

L’edil ha destacat que “la cultural és segura” i ha recordat que no s’ha produït cap rebrot en actes d’aquesta índole. A més, “totes les propostes d’aquesta agenda s’han dissenyat seguint les normes sanitàries i pensant sempre en el benestar del públic i dels professionals que hi treballen”.

Així doncs, la temporada cultural arranca aquest cap de setmana amb la primera edició del ‘Festival Grau de Circ’. Els dies 11, 12 i 13 de setembre el Parc de la Panderola desplegarà tres pistes de circ i huit espectacles de companyies valencianes. Del 25 al 27 d’octubre, el Passadís de les Arts i la Plaça Hort dels Corders seran l’epicentre cultural amb la cinquena edició del ‘MUT! Festival Internacional d’Arts Escèniques sense text de Castelló’. La dotzena de companyies que hi participen incrementen els passes per a complir amb les mesures d’aforament limitat.

L’altra gran aposta de la Regidoria de Cultura serà la ‘Mostra d’Arts Escèniques’, del 13 al 24 d’octubre. Per seguretat, la programació es dividirà en dues setmanes: del 15 al 18 d’octubre per a públic general, i del 23 i 24, per a públic infantil i familiar. En el terreny teatral, els espectadors gaudiran de set estrenes entre la vintena d’espectacles programats.

La Habitación Roja serà cap de cartell de la proposta musical de la Mostra, que serà divendres 16 i dissabte 17, amb dos escenaris alterns un al Passadís de les Arts i un altre al Templet del Parc Ribalta. A més, es realitzaran les Jornades Professionals de Teatre, en col·laboració amb l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID).

Per la seua part, la Banda Municipal de Castelló encetarà la programació del curs en el concert-homenatge a les víctimes de la COVID-19, previst per a aquest dissabte a les 20.00 hores a la Plaça Hort dels Corders amb un aforament limitat. L’agrupació musical oferirà un total de 13 concerts durant el curs musical.

Un altre dels aspectes que ha destacat Ruiz durant la presentació han estat les col·laboracions interinstitucionals que “fan gran aquesta programació i fan gran la cultura per a arribar a més públic”. És el cas del ‘Reclam’, en què la Regidoria de Cultura col·labora amb la Universitat Jaume I. Les cinc sessions previstes per a aquest any seran al Teatre del Raval, del 3 al 24 de novembre. També la ‘Fira Marte d’Art Contemporani’ aterrarà a Castelló (del 5 al 8 de novembre a l’Auditori), durant la qual s’obrirà una exposició dels premis Ciutat de Castelló de Ceràmica. Castelló també acollirà el ‘TROVAM! Fira de la Música Valenciana’ del 12 al 15 de novembre amb més d’un centenar actuacions.

Pel que fa a les exposicions, el públic podrà visitar fins a 14 mostres de fotografia i arts plàstiques distribuïdes entre el Menador, el centre La Marina i la Façana del Mercat. El cicle expositiu s’obrirà amb la mostra de Botafocs aquest dijous i inclourà també la col·laboració en el festival IMAGINÀRIA impulsat per l’UJI.

Cultura ha hagut de reprogramar en aquest període moltes de les activitats es van haver d’ajornar a causa de la crisi sanitària, com ara el cicle teatral amateur ‘Castelló a Escena’, que començarà el 19 de setembre al Raval. El cicle ‘Los Lunes Concierto’ arribarà cada dilluns, des del 5 d’octubre fins al 7 de desembre, al Casino Antic amb concerts de guitarra (en col·laboració amb la Fundació Fortea), pop, lírica o jazz. El ‘Sons’ tornarà al Teatre del Raval del 28 de setembre al 23 de novembre amb cinc concerts, mentre que el ‘Festival de Màgia de Castelló’ se celebrarà 31 d’octubre.

El cicle ‘Sons de Tardor’ substitueix el ‘Sons de Primavera’, els dies 27, 28 i 29 de novembre al Teatre del Raval. La companyia de teatre La Ravalera també tindrà el seu espai en la programació del 5 al 8 de desembre, sumant dos dies més d’actuacions al festival de microteatre que es va ajornar a l’abril.

El Nadal també es presenta carregat d’activitats, amb el ‘Nadal al Raval’ (del 21 i 30 desembre, incloent l’espectacle guanyador del Max 2020 ‘Sabates noves’, de Teatre de l’Home Dibuixat), ‘Nadal de Corals'(del 17 al 31 de desembre amb actuacions en diferents punts de la ciutat) i, per donar la benvinguda al 2021, ‘Nadal de Circ’ (2 i 3 de gener a la Plaça Hort dels Corders).