La Diputació de Castelló anima al conjunt de la població a inscriure’s en el programa ‘De ruta con la Dipu’ que es desenvoluparà entre els mesos de juny i novembre

Es tracta d’una iniciativa que posa en marxa l’àrea de Medi Natural amb motiu de la celebració del bicentenari de la institució, en la qual s’inclouen 18 rutes que discorreran pel territori. Són trajectes que es vinculen als nou partits judicials en els quals es divideix la província, dues per cadascun d’ells, la qual cosa constitueix un guinyo al funcionament de la pròpia institució, que compta amb 27 diputats provincials que accedeixen al càrrec per a representar a les regidores i els regidors dels municipis de la seua demarcació. Així ho ha explicat hui el president José Martí en el transcurs de la compareixença que ha realitzat al costat de la diputada de Medi Natural, María Jiménez, en la via verda que uneix Orpesa i Benicàssim.

Segons Martí, es tracta de 18 rutes «amb sabor de Diputació» programades per a promoure «un estil de vida saludable i sostenible», l’objectiu de la qual és que «cada vegada siga major el nombre de persones que estiga en disposició de conéixer el territori a través d’uns itineraris plens de contrastos visuals i sensacions climàtiques, que es podran gaudir de manera individual o en família, des d’ara i fins a finals de novembre.

La presentació de ‘De ruta amb la Dipu’ s’ha realitzat en la via verda que uneix els municipis de Benicàssim i Orpesa, que discorre per un traçat de prop de 6 quilòmetres sobre el terreny pel qual antany transitava el ferrocarril, un marc que segons la diputada María Jiménez, s’ha triat per la seua bellesa i simbolisme, ja es tracta de «un entorn natural en el qual es mesclen la costa de la mar Mediterrània amb el verd dels pins, representant, per tant, les dues cares de la nostra província».

Aquest programa de senderisme es desenvolupa amb col·laboració amb l’empresa especialitzada en el sector, Itinerantur, el director d’àrea del qual, Chema Rabasa, ha explicat que «estem davant un projecte d’interpretació del patrimoni natural i de sensibilització ambiental».

Com inscriure’s

Els interessats a apuntar-se a aquestes rutes guiades podran formalitzar les reserves de manera gratuïta des dels quinze dies anteriors a la seua celebració entrant en la pàgina web de la Diputació de Castelló a través de l’enllaç https://www.dipcas.es/es/de-ruta-con-la-dipu.html en el qual a més s’explica per a quina mena de públic es recomana cadascuna de les rutes. Rabasa ha assenyalat que l’oferta és àmplia i «hi ha de tot, des de purs passejos litorals molt senzills, a recorreguts pensats per a famílies amb avis i xiquets, o rutes un poquet més difícils, encara que no excessivament, perquè per a interpretar el patrimoni no és convenient que hi haja un excés de dificultat».

Les 18 rutes

→ 19 de juny. La biodiversitat del queixal d’Ares. Partit Judicial de Morella.

→ 26 de juny. El poblat dels castellàs i el roure de Cavanilles. Partit Judicial d’Albocàsser

→ 1 de juliol. Els barrancs del castell de Polpís. Partit Judicial de Vinaròs.

→ 10 de juliol. Ecosistemes verges en les cales d’Alcossebre. Partit Judicial de Sant Mateu.

→ 15 de juliol. El castell de Maús i la font de Castro, Partit Judicial de Llucena.

→ 24 de juliol. El clot de la mare de déu de Borriana. Partit Judicial de Nules.

→ 29 de juliol. La costa salvatge d’Irta. Partit Judicial de Vinaròs.

→ 14 d’agost. El castell de Benialí i els habitants del bosc. Partit Judicial de Segorbe.

→ 19 d’agost. La biodiversitat de la Renegà: la costa verge. Partit Judicial de Castelló.

→ 2 de setembre. La cara oculta del Desert de les Palmes. Partit Judicial de Castelló.

→ 18 de setembre. Jérica y el Palància: Naturalmente monumental. Partit Judicial de Viver.

→ 1 d’octubre. Els oliveres mil·lenàries del Maestrat. Partit Judicial de Sant Mateu.

→ 22 d’octubre. Els puntals de Nules. Partit Judicial de Nules.

→ 30 d’octubre. La cueva negra i la senda bojera. Partit Judicial de Viver.

→ 5 de novembre. El barranco de Ajuez: una joya botánica. Partit Judicial de Segorbe.

→ 13 de novembre. Els camins del gel del Maestrat. Partit Judicial d’Albocàsser.

→ 19 de novembre. Terres de pelegrins. La font de la Ponsa. Partit Judicial de Llucena.

→ 26 de novembre. Natura salvatge a la rambla Sellumbres. Partit Judicial de Morella.