La Torre de Sant Vicent de Benicàssim, construïda entre 1597 i 1599, va jugar un paper molt important com a part del sistema defensiu de la costa del regne de València. L’any 2001, quan encara pertanyia a la Guàrdia Civil, la torre de Sant Vicent es va declarar Bé d’Interés Cultural i va ser adquirida per l’Ajuntament de Benicàssim en el 2004. Després de la seua rehabilitació i posada en valor en 2018, ha passat a convertir-se en un Centre d’Interpretació i són al voltant de 500 les persones que mensualment solen visitar aquest emblemàtic espai situat en la costa de Benicàssim

Ara, tota la informació, al costat de fotografies i documentació històrica, està recollida en el llibre “Torre de Sant Vicent. Quatre segles defensant les nostres costes”, l’autor del qual és Jose Francisco Albelda García i està editat per l’Ajuntament de Benicàssim, a través de la regidoria de Turisme. Les il·lustracions corresponen a José Ramón Almeida Olmedo.

La presentació del llibre va tindre lloc aquesta setmana i com va indicar l’alcaldessa, Susana Marqués, “la Torre de Sant Vicent és un emblema de Benicàssim, obert a la ciutadania, i després de la important labor de rehabilitació que va finalitzar en el 2018 s’ha convertit en un important al·licient a la nostra oferta i atractiu turístic”.

La primera edil ha posat recalcament en el gran patrimoni històric i natural que posseeix el municipi “i la Torre de Sant Vicent simbolitza la fortalesa amb la qual portem aa cap els reptes que emprenem perquè els nostres veïns i veïnes troben una ciutat amable i amb una gran una qualitat de vida”.

Per part seua, la regidora de Turisme, Cristina Fernández, ha incidit en la importància que té aquest monument dins de l’oferta turística del municipi “i cada setmana són centenars els visitants que s’acosten a la torre per a gaudir de l’experiència de realitat augmentada que s’ofereix en el seu interior així com de contemplar una bella estampa del nostre municipi en el terrat”. El llibre recull tota la informació “sobre aquesta icona del paisatge de Benicàssim, a més de nombroses fotografies i detalls històrics i curiositats de la torre renaixentista, des del seu origen fins a la seua posada en valor com a Centre d’Interpretació, mostrant les seues nombroses característiques i detalls arquitectònics que la fan única”, ha afegit Fernández.

L’autor, Jose Francisco Albelda García, va ser l’encarregat d’explicar com va sorgir la idea d’editar aquest exemplar que conté una introducció al context de la pirateria i la defensa de la costa, detalls de la seua construcció, curiositats, els seus secrets i molta documentació històrica de les dues torres que va tindre la costa de Benicàssim, per a convertir aquest estudi en una obra divulgativa i de consulta.