La XX edició d’Imaginària Photography Festival està disponible fins al 18 de juny a la ciutat de Castelló de la Plana i en 12 localitats més de la província com Vila-real, Benicàssim o Morella

El Consorci de Museus ha celebrat aquest dimecres, 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus i el seu lema per a 2022, “el poder dels museus”, amb una programació variada que s’articula en tota la província de Castelló i està oberta a tots els públics amb exposicions, activitats educatives i l’Imaginària Photography Festival.

“El Dia Internacional dels Museus, que se celebra des de fa 40 anys, ens ofereix l’oportunitat de visibilitzar la cultura i els museus com a vehicle de creixement i intercanvi, com a mitjà d’expressió i agitador de consciències. Aquesta celebració, a més, excedeix els murs dels museus, que ja han aconseguit portar la cultura a la societat, les escoles i els carrers”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

Imaginària Photography Festival 2022

L’edició número 20 de l’Imàginaria Photography Festival va arrancar dijous passat, 12 de maig, amb una proposta que inclou 36 exposicions i huit activitats que es desenvoluparan durant les pròximes setmanes ?concretament fins al 18 de juny? a la ciutat de Castelló de la Plana i dotze poblacions més, com Almenara, Benicàssim, Borriana, Morella, Onda, Sant Mateu, Segorbe, Vilafranca, Vila-real, Vistabella del Maestrat, Viver i Sagunt.

El certamen d’enguany recupera la normalitat després de dos anys de pandèmia i referma el seu caràcter nacional i internacional amb una proposta generalista que destaca per la versatilitat, amb treballs de fotoperiodisme, investigació, experimentals o conceptuals. Actualment, ja estan obertes al públic les vint exposicions que es podran visitar a la ciutat de Castelló de la Plana, mentre que les programades a la resta de seus s’aniran inaugurant progressivament.

El festival fotogràfic és un aparador per a obres com ‘Renascence’, de la madrilenya Rocío Bueno; ‘Antes del glamour’, de Marta Areces; ‘Ansia’, de David Arribas; ‘144’, d’Andrea González, o ‘Kitsune’, de Cristina López-Dóriga, entre altres artistes tant professionals com ‘amateurs’.

Imaginària va iniciar la marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, per mitjà del Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals. Aquest certamen compta amb la coproducció del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, per mitjà del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.

Educar per mitjà de la cultura

El Consorci de Museus disposa de diferents programes de residències artístiques en centres culturals, institucions i centres escolars que activen projectes artístics en tota la Comunitat. En concret, en el programa ‘Resistències artístiques’ s’activa una trentena de projectes artístics en centres educatius de la Comunitat.

També dins de l’àmbit de l’educació, la Comunitat Valenciana, per mitjà del Consorci de Museus, és un dels tres nodes territorials en què desenvolupa la seua activitat la xarxa PLANEA de centres educatius, agents i institucions culturals; té cinc centres pilot i un total de 35 centres col·laboradors en tota la Comunitat.