El Paranimf de la Universitat Jaume I ha programat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, que es commemora el dissabte, 29 d’abril. Així, aquest espai cultural serà l’escenari per on passaran quatre propostes culturals relacionades amb el món de la dansa i que tindran lloc el dijous 27 i el divendres 28 d’abril de 2023

Durant la primera jornada, el Paranimf acollirà l’espectacle El lenguaje de las líneas. Serà a les 18.30 hores a càrrec de la companyia de Leonor Leal. La balladora i creadora contemporània oferirà reflexions «zapateadas» en el seu espectacle, que es presenta com una conferència ballada. L’artista ha optat per habitar el teatre des d’una òptica innovadora i l’imagina com un auditori, una aula gegant. La creadora, que es mou en el territori del nou flamenc, vol compartir les seues inquietuds sobre l’absència de textos escrits sobre flamenc. Evidentment, no es tracta de cap conferència o speech davant un micròfon, sinó que serà una lluita entre cos i paraula.

A continuació, es realitzarà una projecció especial de la pel·lícula Ultrainocencia, que està basada en l’obra teatral del mateix títol creada per la companyia castellonenca Los Corderos i en la qual la dansa té un paper rellevant. Està protagonitzada per Sergi López i els castellonencs David Climent i Pablo Molinero, que es van formar a l’Aula de Teatre Carles Pons de la Universitat Jaume I. Els dos actors estaran presents i contestaran a preguntes del públic després de la projecció.

La segona jornada, la del divendres 28, està reservada per a espectacles en directe com  Trópico, de la companyia Marroch, creat per Salvador Rocher i dirigit per Melodia García. La cloenda a aquest homenatge al món de la dansa la posarà l’espectacle Lapiel, de la companyia Christine Cloux & Eva Bertomeu, que és la trobada escènica de dues ballarines amb una llarga trajectòria artística. Ambdues destaquen per la seua qualitat com intèrprets i creadores, facetes que han conjugat durant les seues respectives carreres. En Lapiel composen juntes una partitura coreogràfica en la qual els materials i les energies es funden creant un únic cos.

El director artístic del Paranimf, Antoni Valesa explica que aquestes quatre peces «són només una mostra de la programació de dansa que ha oferit i oferirà l’espai cultural». Valesa explica que «la dansa està molt present en el calendari d’espectacles del Paranimf», alhora que argumenta que «cada any l’UJI participa en el programa «Danza a escena», d’àmbit estatal dins de la Red Española de Teatros y Auditorios y Festivales de Titularidad Pública», de la qual forma part el Paranimf.