El cedé es podrà descarregar a les principals plataformes musicals amb obres mediterrànies d’Artola, Magenti, Palau i Asencio rescatades de l’arxiu propi descobrint repertori únic i de referència

La Banda Municipal de Castelló llança un nou disc de música simfònica valenciana per a banda del segle XX amb peces de Perfecto Artola, Leopold Magenti, Manuel Palau i Pascual Asencio, que es podrà adquirir a la Llibreria Municipal ‘on line’ o físicament a l’Arxiu Municipal, i també es podrà descarregar a les principals plataformes d’streaming’ com Spotify, Amazon Music, Deezer i Tidal des d’avui mateix, i on també es poden trobar anteriors gravacions de la formació.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha assenyalat «la importància del paper simfònic de la Banda Municipal, el seu compromís amb la música valenciana i també, la importància de recuperar el patrimoni musical valencià contemporani i difondre’l al públic general, visibilitzant unes obres que només existeixen a l’arxiu de la Banda i ara es democratitzen, descobrint repertori únic i de referència amb un element comú: la mediterraneïtat».

El cedé, sota el títol ‘Música valenciana del segle XX per a Banda», ha estat enregistrat a l’Auditori de Castelló sota la batuta del director titular, Marcel Ortega, pels mestres de la Banda Municipal, amb la col·laboració dels alumnes en pràctiques del Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló. El llibret compta, tanmateix, amb una introducció del cronista oficial de la ciutat, Antonio Gascó, on referència els títols i viatja pel context històric i musical.

Entre les seues joies, destaquen tres peces de les quals la Banda Municipal ha rescatat partitures originals i materials manuscrits, que podran ara servir de referència per a altres formacions. La primera, ‘Caín i Abel’, és un ballet del compositor de Benassal Perfecto Artola, que la Banda Municipal recupera amb la partitura general d’orquestra manuscrita juntament amb els materials per a banda, i que es conserva a l’Arxiu juntament amb un important fons de partitures compartides amb el seu fill, Desiderio Artola.

La versió de la Banda dels ‘Poemes de llum’ de Manuel Palau és única, amb una transcripció signada per Vicente Garcés, germà de l’antic director de la Banda Municipal, Joan Garcés, tots dos alumnes del compositor. Encara que l’obra, estrenada als anys 30 en la seua versió original per a orquestra, amb tres moviments, aquesta partitura només en té dos: ‘Nocturnal’ i ‘Matinada’.

El ‘Ensueño andaluz’ de Pascual Asencio, fill del primer director de la Banda Municipal, s’ha treballat a partir dels materials originals de la peça dedicats a la banda per part del compositor.

I, per a completar, la Banda Municipal executa les ‘Estampes mediterrànies’ de Leopold Magenti en els seus quatre moviments, del ‘Crepuscle de Mallorca’ a ‘La Pavana de València’, amb el seu arranjament per a banda, tradicional del repertori de la capital valenciana; ‘Idil·li al Penyal d’Ifach’, potser la menys coneguda per la seua dificultat interpretativa, que la Banda Municipal aborda amb mestria; i ‘La Costa Brava’, una sardana, l’única peça publicada de l’obra.