La corporació convoca les ajudes per a entitats privades per a la realització de programes i grans esdeveniments culturals a la província durant l’exercici 2022

La Diputació Provincial apostarà decididament enguany per convertir la cultura en motor dinamitzador de l’economia dels pobles de Castelló. Per a fer-ho possible, l’equip de govern progressista dedicarà 1 milió d’euros a la realització d’activitats culturals a tot el territori. “La doble finalitat d’aquesta inversió és clara, per una banda volem apropar la cultura a tots els municipis de la província i, per l’altra, involucrar el sector en el renaixement cultural de les comarques després de l’aturada per la Covid”, ha manifestat el president, José Martí.

Segons explica Martí, el milió d’euros pressupostat arribarà als municipis en tres vies distintes. Dos d’elles s’han concretat aquesta mateixa en Junta de Govern, com són les ajudes dirigides a associacions per a la celebració de programes i esdeveniments culturals de gran format a la província. L’altra és el Circuit Cultural Provincial, que enguany busca reeditar l’èxit de la primera edició amb noves propostes per a tots els gustos.

“La cultura ens necessita i nosaltres la necessitem. La cultura ens alegra l’ànima i té un retorn social impagable, com també així econòmica, per això venim fent des de 2020 la major inversió en la promoció de la cultura mai feta abans en la província de Castelló. Volem que les empreses treballen i donen ocupació i que la gent gaudisca del seu dret de participar en la vida cultural de la província”, ha assegurat el president.

PROGRAMES CULTURALS

La partida dedicada a la promoció de programes culturals es manté enguany en 300.000 euros, consolidant així l’augment del 30 per cent en el pressupost impulsat ara fa dos anys per la diputada de Cultura, Ruth Sanz. Pel que fa a les activitats objecte de subvenció, Sanz ha destacat que es valoraran iniciatives com festivals de cinema o de teatre o la celebració de jornades de divulgació cultural. També s’inclou en les bases l’elaboració de publicacions o documentals audiovisuals, a mode de suport als sectors de l’edició i la creació audiovisual. La diputada ha recordat que les associacions que opten a aquestes ajudes hauran d’estar inscrites en el Registre d’Entitats Culturals de la Diputació.

ESDEVENIMENTS CULTURALS

Amb vistes a superar la pandèmia, el departament de Cultura també aposta enguany per la realització de grans esdeveniments culturals a les comarques, per al que ha reservat la quantitat de 300.000 euros. Es destinaran al finançament d’activitats com festivals música, concursos, certàmens i exposicions d’arts gràfiques o visuals; jornades, conferències i congressos; jocs tradicionals i edicions o publicacions per a la divulgació de fets i esdeveniments històrics i culturals, entre d’altres.

El termini per a la presentació de les sol·licituds per a ambdues línies de suport serà d’un mes a partir de la data de publicació en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).

CIRCUIT CULTURAL PROVINCIAL

L’altra de les novetats que es consolida en el programa de govern de la Diputació és el Circuit Cultural Provincial. Nascut per a donar suport a la indústria cultural de la província, enguany celebrarà la seua segona edició amb un pressupost de 400.000 euros. Amb aquesta quantitat, la corporació celebrarà activitats gratuïtes a tots els municipis de la província, prèvia sol·licitud. Les empreses podran presentar el seus projectes d’espectacles, amb el qual es crearà una borsa d’activitats que acabaran nodrint de contingut la iniciativa.