La mostra, on es recull especialment la visió de l’autor dels últims quatre president de la Diputació, estarà oberta fins al 25 de febrer en l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules de la capital de la Plana

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha inaugurat hui l’exposició ‘Castelló EsXiste. La tira d’anys dibuixant’, a càrrec del dibuixant Joan Montanyés ‘Xipell’, que estarà oberta al públic fins al 25 de febrer en l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules.

La mostra, que forma part dels actes del bicentenari de la Diputació, està composta per una selecció de tires gràfiques de 1992 a 2022, una exposició que fixa la mirada en l’actualitat de la província de Castelló. A més de fer un repàs a tota la seua trajectòria, incideix en els diferents períodes polítics pels quals ha travessat la institució provincial en l’actual etapa democràtica.

José Martí, en el seu discurs inaugural, ha destacat el paper de Xipell durant els últims 30 anys per a comptar, amb vinyetes, l’actualitat política de la província, amb especial presència de les diferents corporacions de la Diputació. “Amb humor, i si m’ho permet l’autor amb un puntet de mala llet, ens ha mostrat diàriament editorials en forma de tira còmica, dels quals podem veure un xicotet esbós en l’exposició”, ha assenyalat Martí, qui considera que el binomi Xipell-Diputació “ha sigut molt fructífer”.

Amb humor, el president de la Diputació ha recalcat que, “segurament, més d’una vegada els protagonistes de les seues vinyetes s’hauran enfadat amb ell, però estic convençut que els més molestos seran els obviats, aquells que mai han aconseguit inspirar els seus traços, perquè està instaurat que,si no et caricaturitza Xipell, és que no eres ningú”.

Per a concloure, el president de la Diputació ha volgut donar les gràcies a l’artista “per tants somriures al llarg d’aquests anys, per humanitzar a les persones que en diferents moments ens hem dedicat a això de la cosa pública i, en definitiva, per haver aconseguit, en el millor sentit de la paraula, que Castelló existisca i siga un acudit” .

Davant una sala abarrotada d’amics, representants institucionals i “víctimes” de les seues vinyetes, Xipell ha donat les gràcies al president José Martí per “donar-me l’oportunitat de recopilar 30 anys de treball, que són la tira d’anys”. Així mateix, ha destacat el treball dels comissaris de la mostra, Pascual Mercé i Jaime Peris, “que han convertit uns papers discrets en aquesta espècie de Capella Sixtina” que conforma l’exposició.

En aquesta línia d’agraïments, s’ha centrat en els assistents a la inauguració i, especialment, “en els quals sou personatges de les meues vinyetes, perquè vindre hui aquest matí, en el vostre cas, té més mèrit”. Xipell ha recordat finalment el seu pas per diferents mitjans de comunicació i ha ressaltat la seua aposta per donar un espai a la vinyeta.

Joan Montañés Xipell (Castelló de la Plana, 1965) porta més de tres dècades dedicat professionalment a il·lustrar la vida política i social en la premsa diària. Des de les primeres caricatures al suplement d’oci, cultura i espectacles Weekend del periòdic Mediterráneo fins a les vinyetes i cròniques actuals en El Mundo-Castellón al Día, passant pels treballs realitzats en Levante de Castelló.