El president José Martí destaca que “és una justa reparació” del polític executat pel franquisme en 1941, amb la qual s’ha posat el colofó a la XII Sessió Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

El quadre amb la foto del president de la Diputació de Castelló afusellat pel règim franquista, José Hernández Merlo, penja des de hui en el vestíbul del segon pis del Palau Provincial de les Aules, en el qual se situa l’àrea de Presidència de la institució. Ha sigut amb un senzill però solemne acte de reparació amb el qual la Diputació del canvi ha volgut honrar la memòria de qui fora president de la corporació entre el 19 de gener i el 15 de desembre de 1937, i executat el 5 d’agost de 1941, quan comptava amb 41 anys d’edat. Una pena capital que es va dictar contra Hernández Merlo pel mer fet de ser lleial al govern legítim i democràtic de la II República Espanyola. En aquest sentit, convé recordar les paraules del president Martí que posen de manifest que «de les parets d’aquesta casa pengen els retrats dels seus presidents però faltava un, el del president Hernández Merlo, una anomalia que era necessari resoldre i que la història ha volgut que ho fem en 2022, any en què la Diputació de Castelló compleix el seu aniversari número 200».

La col·locació solemne d’aquest retrat ha sigut el colofó a la XII Sessió Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i celebrada en el saló de recepcions de la Diputació de Castelló.El president de la Diputació, José Martí, ha convidat que siga la besneta del president Hernández Merlo, Laura Tortajada, qui descobrisca el quadre, un emocionant moment que ha conclòs amb un sentit aplaudiment de totes les persones presents. Tortajada, que en l’actualitat és regidora socialista a l’Ajuntament de Segorbe, ha parlat en nom de la família per a donar les gràcies a la Diputació i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies «perquè això haja sigut possible», assenyalant que «és un descans que per fi es reconega el que tants anys ha estat sota terra», i mostrant el seu desig que «això seguisca avant perquè moltes altres famílies puguen també descansar en pau». Tortajada ha explicat que «ha sigut tot molt emocionant» i que espera que «la seua lluita no haja quedat en va». Sobre el seu besavi ha aclarit que «va dir que no anava a fugir perquè no havia fet res dolent», afegint que «per tant, continuem lluitant perquè encara queda molt per barallar».

Cal destacar que el passat 12 de gener José Martí i la diputada Baños van acompanyar a familiars de Hermández Merlo en el moment de l’exhumació de les restes del president represaliat.