El president José Martí convida als ajuntaments que no l’hagen fet a sumar-se a una reivindicació que compta amb un ampli suport institucional i de la societat civil de la Comunitat Valenciana

La Diputació de Castelló recolza la tramitació urgent en el Congrés dels Diputats i el Senat de la reforma de la Disposició Addicional segona de la Constitució Espanyola de 1978 que permeta la reintegració efectiva del dret civil valencià. En aquests moments es dona la circumstància que la Comunitat Valenciana només pot legislar sobre en l’àmbit agrari després dels recursos del govern central i les sentències del Tribunal Constitucional que es van produir a partir de 2016, afectant de manera directa a la llei de règim econòmic matrimonial valencià, la llei valenciana de custòdia compartida i la llei valenciana d’unions de fet formalitzades en la Comunitat Valenciana.

El president de la Diputació, José Martí, destaca l’ampli suport amb el qual compta aquesta reivindicació en la corporació provincial, que en l’últim ple va aprovar per amplíssima majoria una moció de l’equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís sobre aquest assumpte, amb el suport del Partit Popular. El text va ser recolzat per 25 dels 27 diputats provincials.

L’aprovació es va efectuar de manera solemne en una sessió plenària en la qual van estar presents el president de la Associació de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella Vila; el vicepresident segon, Federico Arnau Moya, i la catedràtica de Dret Mercantil de l’UJI i integrant de l’associació, Marí Carmen Boldó Roda.

El president Martí anima els ajuntaments de la província que encara no ho hagen fet a sumar-se a aquesta iniciativa que ja compta amb el suport de 500 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, les tres diputacions provincials, el Consell, les Corts Valencianes i diverses institucions públiques i privades, com a universitats, organitzacions empresarials o sindicats.

Per a finalitzar, ha assenyalat que “és importantíssim trobar la manera que la competència en matèria de dret civil prevista en l’Estatut d’Autonomia tinga encaix dins de la Constitució”. En aquest sentit, recorda que la reforma de l’Estatut és una Llei orgànica del màxim rang aprovada per les Corts Generals, tenia entre els seus objectius garantir la competència de legislar sobre el dret civil.