Turisme Comunitat Valenciana posa en marxa una nova fase de desenvolupament de la Xarxa GastroTurística per a adherir les empreses de turisme gastronòmic al segell de l’Exquisit Mediterrani

D’aquesta manera, s’ha obert el termini per a iniciar el procés d’adhesió dirigit a bars i restaurants. En pròximes fases, es publicaran també els protocols d’adhesió per a altres empreses de gastroturisme, com ara cellers, almàsseres, embarcacions de pesca i turisme i explotacions d’agroturisme amb instal·lacions visitables i ofertes turístiques experiencials.

Segons el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, amb aquesta acció es pretén “contribuir que els consumidors turístics puguen identificar millor l’oferta gastroturística de qualitat, pròpia i diferenciada a través d’un distintiu públic”. D’altra banda, es pretén “identificar els establiments turístics i treballar directament amb aquests, dins de la Xarxa l’Exquisit Mediterrani”.

“L’objectiu és ajudar el sector a focalitzar millor les estratègies públiques, els incentius i els programes de foment i reforçar la competitivitat de l’oferta gastronòmica com a estratègia de recuperació de l’activitat, en un moment tan complex per l’especial incidència de la pandèmia en aquest sector”, ha apuntat el titular de Turisme.

21 requisits i 14 recomanacions

El manual d’adhesió dels establiments d’hostaleria estableix un total de 21 requisits i 14 recomanacions a bars i restaurants per a l’adhesió al segell de l’Exquisit Mediterrani. Aquests criteris s’han establit en col·laboració amb la Confederació d’Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), les associacions sectorials i les entitats adherides a la Xarxa GastroTurística CV a través d’un procés participatiu.

L’adhesió exigeix als establiments el compliment d’un protocol que inclou aspectes relatius a la qualitat i identitat de la seua oferta gastronòmica, a criteris de servei turístic i compromís amb el client i a matèries relacionades amb els processos de millora contínua en la gestió.

Quant als criteris i les recomanacions gastronòmiques, el protocol incideix en l’oferta al client d’elaboracions basades en receptes, tècniques i productes vinculats a la cultura gastronòmica de la Comunitat Valenciana, la incorporació de vins i productes agroalimentaris locals amb marques de qualitat, el consum de proximitat o les distincions gastronòmiques obtingudes.

Pel que fa als aspectes relacionats amb els serveis turístics, els bars i els restaurants han de garantir el coneixement de la cultura gastronòmica i la capacitat de transmissió d’aquesta al client, així com l’acollida turística i l’oferta d’informació de la destinació a cada visitant; la difusió d’altres serveis turístics de l’entorn; la informació en idiomes, i a través de mitjans en línia.

També es recorda la implicació que han de tindre en la construcció i l’articulació de la Comunitat Valenciana com una destinació gastronòmica mitjançant la participació en clubs de producte i projectes associatius; l’impuls d’activitats innovadores, o la participació en esdeveniments promocionals.

Finalment, es tenen també en compte criteris i recomanacions relacionats amb la implantació de sistemes per a la millora contínua en la gestió de processos i qualitat de servei, amb el nivell formatiu adequat dels equips o amb la gestió mediambiental i les bones pràctiques en matèria d’accessibilitat universal.

Procediment d’adhesió

Turisme Comunitat Valenciana ha creat un nou microlloc web des del qual les empreses podran fer la sol·licitud d’adhesió a la Xarxa GatroTurística l’Exquisit Mediterrani (consulteu ací).

La sol·licitud es tramitarà de manera electrònica mitjançant una declaració responsable de compliment dels requisits i les recomanacions. Les empreses adherides podran utilitzar en els suports de comunicació respectius el segell de l’Exquisit Mediterrani i participar en les accions que des de la Xarxa GastroTurística es posaran en marxa en 2021.

Xarxa GastroTurística i reptes 2021

La Xarxa GastroTurística CV és l’instrument de governança col·laborativa de Turisme CV que, des de 2019, integra els agents en xarxa. Connecta iniciatives i sinergies en el territori a partir dels 10 centres de la Xarxa de CdT i Invat·tur -com a nodes de primer nivell- i 8 eixos d’actuació.

Compta amb més de 70 entitats i destinacions turístiques que estan col·laborant a través d’accions, pròpies o en col·laboració, i coordinant els respectius programes i un catàleg de prop de 150 actuacions anuals sota la marca l’Exquisit Mediterrani.

A més de la posada en marxa de l’adhesió de les empreses a la Xarxa l’Exquisit Mediterrani, Turisme CV impulsarà en 2021 el desplegament normatiu de la Llei 15/2018, de la Generalitat, de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana, pel que fa al turisme gastronòmic com a recurs turístic de primer ordre i la reglamentació d’empreses d’hostaleria, mitjançant l’elaboració d’un projecte de decret que en renova la regulació.