Artistes valencians com Colomet, Santero y los Muchachos, Tacho i Sandra Monfort protagonitzen el primer avanç de la programació de la fira de la música

La Fira Valenciana de la Música Trovam ha presentat el primer avanç del cartell artístic de la seua 12a edició, que tindrà lloc del 14 al 16 de novembre a Castelló de la Plana i que compta amb una gran representació d’artistes valencians de diferents estils, com Cactus, Colomet, Miquel Gil, Sandra Monfort, Santero y Los Muchachos i Tacho.

La Fira Valenciana de la Música Trovam és un projecte promogut i finançat majoritàriament per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb l’organització i producció de la Valencian Music Association (VAM!) i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

En esta dotzena edició de la Fira Trovam, passarà pels seus escenaris una bona mostra de la música urbana i electrònica actual, amb Cactus, que ja compta amb tres discos i que s’ha aproximat als ritmes electro-llatins, o Colomet, qui presentarà el seu treball Blau.

Trovam també oferirà les actuacions de Quinto, artista que ha irromput recentment en el panorama urbà valencià; Sandra Monfort, una de les figures més importants de l’escena valenciana actual, que posarà en escena el seu guardonat disc La mona amb un espectacle de música, llums i ball; Tacho, qui va marcar les Falles de 2024 amb ‘La bachateta’ i vol convertir el tema ‘A Miami’ en la cançó de l’estiu, i Xenia, qui s’aproxima a l’electrònica més fosca.

El pop-rock tindrà també una representació destacada amb Santero y Los Muchachos, una de les bandes valencianes amb més seguidors, que arribarà a Castelló amb un disc gravat en directe, Mejor que bien.

També oferiran concerts Novembre Elèctric, grup que celebra una dècada d’existència amb una nova formació i disc commemoratiu; Pantaje, quartet de la ciutat de València que presentarà el seu EP de debut de títol homònim, i el grup Platz, assenyalat com un dels valors emergents de la música valenciana amb discos com l’autopublicat Calprotectina.

Amb la seua contundència musical habitual es mostrarà Deaf Devils, jove quartet de rock, punk i metall que ja ha girat pel Regne Unit. La Fira també inclourà artistes que pivoten entorn de la música valenciana d’arrel, com Miquel Gil, que posarà veu a les composicions de Viatger; Urbàlia Rurana, responsables de la recuperació i actualització dels sons i els balls de la música popular valenciana i mediterrània; Doña Manteca, amb un repertori intergeneracional, i La Trocamba Matanusca, amb les melodies de les fanfàrries balcàniques, l’estil klezmer i el swing que els caracteritzen.

En el vessant jazzístic, es presentaran les noves composicions del trompetista Pepe Zaragoza i de la guitarrista i contrabaixista Martina Sabariego.

Finalment, Anna Millo, veu dels Dance Crashers, i la Kinky Beat, posarà de llarg el seu projecte en solitari.

Quant als músics estatals que ja han sigut confirmats per a esta edició de la Fira Trovam, hi ha el navarrés Gorka Urbizu; el trio de folk progressiu Faneka; les bases flamenques i electròniques de La Prenda Roja; la delicadesa de la cantautora Mar Pujol i el pop-rock-punk de Viva Belgrado.

Des de la seua primera edició en 2013, la Fira Trovam ha mostrat la riquesa i la diversitat de la música valenciana, a més d’acostar projectes interessants d’altres punts de l’Estat. D’esta manera, la capital de la Plana Alta ha acollit programacions de qualitat, amb un ampli ventall de gèneres i equilibrats territorialment. A més, s’ha fet una aposta ferma per la paritat i els espectacles d’estrena.

La Fira Valenciana de la Música Trovam és un projecte promogut i finançat majoritàriament per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb l’organització i producció de la Valencian Music Association (VAM!) i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló.

A més, la fira musical compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló; À Punt Media; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura i Esport); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló; Ràdio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou-San Miguel (Vibra Mahou), i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).